”Küresel durgunluk var ama Kenya'da fırsatlar yoğun”

Kenya Ticaret Bakanı Kimunya, COMESA'nın, yıllık 2 milyar dolarlık ithalat ve 82 milyar dolarlık ihracat potansiyeli bulunduğunu anlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Kenya Ticaret Bakanı Amos Kimunya, dünyada küresel durgunluk bulunduğunu ancak Kenya'da ve bölgede fırsatların yoğun olduğunu söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) üyesi 8 ülkenin üst düzey temsilcilerden oluşan heyetin, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyareti kapsamında "COMESA-TUSKON Yatırım Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi.

Kenya, Uganda, Etiyopya, Mısır, Sudan, Seyşeller, Mauritius, Swaziland'tan temsilcilerin katıldığı toplantıda, yatırım ajansları yetkilileri arasında ikili görüşmeler yapılacak. 

Heyete başkanlık eden Amos Kimunya, toplantıda yaptığı konuşmada, COMESA'nın yatırım ortamının iyileştirilmesi, enerji, iletişim, finansal ve sosyal, ekonomik kalkınma açısından işbirliği içerisinde bulunduğunu vurguladı.

COMESA ülkeleri arasında Gümrük Birliği olduğunu hatırlatan Kimunya, 19 ülke, 400 milyonluk nüfusa yayılan COMESA'nın, yıllık 2 milyar dolarlık ithalat ve 82 milyar dolarlık ihracat potansiyeli bulunduğunu anlattı.

Kimunya, bu durumun, bölgenin "güçlü bir pazar" olduğu bilgisini verdiğini, bölgeye yapılan yatırımın karşılığının alındığını söyledi.

Bölge içinde üye ülkeler arasında ticaretin ilerleme kaydettiğine işaret eden Kimunya, bölgede uluslararası yatırımların artarak devam ettiğini ve turizm, ziraat gibi çeşitli alanlarda yatırım olanağı bulunduğunu bildirdi.

Kimunya, Kenya'ya ilişkin bilgilere yer vererek, "Türkiye ile Kenya arasındaki ilişkiler daha resmi ilerlerken, giderek daha sıcak ilişkilere dönüştü" ifadesini kullandı.

Şubat ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kenya'ya yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandığını kaydeden Kimunya, iki hafta önce Nairobi'de Türk ticaret fuarını açtıklarını, 55'ten fazla Türk şirketinin burada ürünlerini sergilediğini anlattı.

Kenya ve COMESA ülkelerinin yatırım ortamını iyileştirdiğini ve ekonomiyi liberalleştirdiğini vurgulayan Kimunya, insanlara para vererek yoksulluğu kaldırmak yerine, onlara olanak yaratıp, kendi yoksulluklarını aşmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Kimunya, Türk halkının yüzde 10'unun Kenya'yı ziyaret etmesinin, bir yılda 7 milyon kişinin bu ülkeye gitmesi anlamına geldiğini belirterek, "1 yıl için bu bize yeter. Bu, kendini tekrarlayarak devam edecektir" dedi.

Yatırım açısından ülke ve bölgenin uygun olduğunu kaydeden Kimunya, "Küresel durgunluk var ama bizde fırsatlar yoğun" diye konuştu.

"400 milyar dolarlık milli gelirin oluştuğu coğrafya"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de 2005 yılında belirlenen Afrika açılımına paralel olarak TUSKON'un kıtaya yönelik toplantılar başlattığını hatırlatarak, dördüncü toplantı sonucunda Afrika'yla olan dış ticaret hacminin 6 milyar dolardan 20 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

Ticaretin yatırımlarla desteklenmesi gerektiği düşüncesiyle COMESA'dan yatırım ajansının, Türk girişimcilerinin ülkelerine olan ilgisini artırmak istediğini ifade eden Meral, "400 milyon insanın yaşadığı yaklaşık 400 milyar dolarlık milli gelirin oluştuğu coğrafyaya Türk yatırımcılarını davet ediyorlar" diye konuştu.

Meral, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı yatırımlarla ekonomisini "ciddi üretici ülke" konumuna getirdiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak bu arada bazı küçük ölçekli işletmeler, Türkiye'de ölçek ekonomisinin altında kaldı. Bunlar için yeni pazarlar gerekiyor, yeni ortamlar gerekiyor. Ham maddeye daha yakın, pazara daha yakın yerlerde üretim yapmalarının faydalı olduğunu düşünüyoruz."