Küresel krizde Malatya

MALATYA'DAN / Nida YANGÖZGÜL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Coğrafik konumu, kültürel yapısı, organize sanayi bölgeleri ve en önemlisi kayısısı ile birçok avantaja sahip olan Malatya, küresel kriz nedeni ile bu sıralar hemen her ilimizde olduğu gibi sıkıntılı dönemler geçiriyor. Görüştüğümüz her sektör temsilcisi, ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyor. Bir araya geldiğimiz esnaflarımız neredeyse günü siftahsız olarak kapattıklarını belirtiyor. Birçok iş yeri sahibi artık masraflarını çıkarmakta zorlandıklarından, kiralarını düzenli ödeyemediklerinden, günlük masraflarını bile çıkaramadıklarından, bu sebeplerden dolayı personel çıkarımına bile gittiklerinden yakınıyor. Kriz dönemini ancak küçülerek atlatabileceklerini düşünüyor.

Bu durum bütün esnafın belini büküyor. Organize sanayi bölgesindeki iş yeri sahipleri ile yaptığımız sohbetlerde de aynı durum ortaya çıkıyor. İşlerin yolunda gitmediğini ve sıkıntılarının büyük olduğunu her seferinde dile getiriyorlar. Öyle ki bazı fabrika yöneticileri teşviklerden dolayı ilimizi tercih ettiklerini ancak şu durumda umduklarını bulamadıklarını belirtiyorlar. Bu sorunları dinleyince 'acaba cazibe merkezi olmak, sadece kelimelerde mi kalıyor' diye düşünmüyor değilim. Acaba gerçekten cazibe merkezi olmak için neler yapmalıyız, nasıl önlemler almalıyız; bu durumdaki sıkıntıları en kısa zamanda nasıl atlatırız ve esnafımız başka nasıl tedbirler almalıdır diye düşünmeden edemiyorum.

Umut ediyorum ki birçok sıkıntılardan galip olarak çıkan ülkemizde ve ilimiz, bu sıkıntılı dönemleri de en kısa zamanda atlatır. Çünkü daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Malatya birçok açıdan şanslı bir il. Birçok ilin birbirine geçiş noktasında olması, sağlık sektöründe pilot il konumunda bulunması, tekstilde son derece iddialı bir konumda yer alması, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde farklı sektörlerdeki birçok fabrikayı bünyesinde bulundurması bizim için büyük avantaj. Kayısımız derseniz, o zaten dünya markası. Elimizde bu kadar değerli ürün varken inanıyorum ki en kısa zamanda bu zor durumu atlatacağız ve cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.