Küresel petrol talebi revize edildi

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebini revize edip, 190 bin varil aşağı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2011 yılı için küresel petrol talebi tahminini aşağı yönlü revize ederek, günlük ortalama 190 bin varil azalttı.

IEA'nın aylık raporunda, yüksek petrol fiyatları ve gelişmiş ülke ekonomilerindeki zayıf büyümenin petrol talebindeki büyümeyi frenlediğine dikkat çekilerek, ABD'deki yüksek benzin fiyatlarının petrol fiyatlarındaki büyümeyi düşürdüğüne işaret edildi.

Raporda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye gelişmiş ülkelerdeki petrol talebinin bu yıl daha önceki tahminlerden daha düşük olmasının öngörüldüğü kaydedildi.

IEA, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artarak günlük ortalama 87,9 milyon varili geçen petrol tüketimin bu yıl da 2010'a göre yüzde 1,5 oranında artarak günlük ortalama 89,2 milyon varile yükselmesinin beklendiğini vurguladı.

Öte yandan dünya petrol üretiminin de nisan ayında günlük ortalama 50 bin varil azaldığına işaret eden IEA, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin arzının da nisan ayında mart ayına göre 235 bin varil daha az, günlük ortalama 28,75 milyon varil olduğunu ifade etti. Ajans, OPEC ülkelerinin nisan ayı üretimlerinin ocak ayı üretimlerinin günlük ortalama 1,3 milyon varil altında olduğuna dikkat çekti.

IEA ayrıca, karışıklar nedeniyle petrol üretimi durma noktasına gelen Libya'nın bu yılın geri kalanında da piyasaya petrol arz edemeyeceğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir