Küresel petrol talebi tahmini arttı

OPEC, 2011 yılı petrol talebi tahmininde küçük bir artış yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2011 yılı küresel petrol talebi tahminini bir önceki tahminine göre 1,4 milyon varil artırarak, günlük ortalama 88,14 milyon varile yükseltti.

Dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan 12 üyeli örgütün haziran ayı Petrol Piyasası raporunda, bu yıla ilişkin petrol talebi tahmininde 1,4 milyon varillik artış yapıldığı ancak bu artışın örgütün bir önceki aylık raporundaki günlük üretim için belirlenen rakamda büyük bir değişiklik meydana getirmediği vurgulandı.

Raporda, bazı gelişmelerin petrol talebine etkisini sürdürdüğü kaydedilerek, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin petrol talebine ilişkin değerlendirmeler üzerinde etkili olduğuna dikkat çekildi. Raporda, ABD'de son aylara ilişkin göstergelerin petrol tüketiminin öngörülenden daha az olduğunu gösterdiği ifade edilerek, Çin ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiği ve ülkede petrol tüketimin arttığına işaret edildi.

Petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi halinde petrol talebine günlük ortalama 0,2 milyon varile mal olacağı belirtilen raporda, OPEC petrol üretiminin geçen ay günlük ortalama 28,97 milyon varil olduğu bildirildi. Raporda, OPEC petrolüne talebin bu yıl günlük ortalama 29,9 milyon varile ulaşmasının beklendiği ifade edilerek, OPEC dışı petrol arzının bu yıl günlük ortalama 0,7 milyon varil artmasının beklendiği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir