Küresel piyasalara bakış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Beklentilerin altında kalan ABD tarım dışı istihdam verisine rağmen, aşırı satım bölgesindeki ABD endekslerinde Perşembe ve Cuma günü tepki yükselişlerinin etkili olduğunu gördük. Bu yükselişler 200 günlük hareketli ortalamaların üzerindeydi. 2013 yılı zirvelerini test eden VIX yüzde 11.2 düşerken, küresel risk barometresi olarak izlenen S&P500 endeksi yüzde 1.33 artışla 1797 seviyesinde kaldı. Gelişen piyasalar tarafında ise döviz kurlarındaki rahatlamanın devam etmesi ile kritik destek seviyelerinden tepki yükselişlerinin etkili olduğunu gördük. MSCI GOP endeksi ise son iki günde dolar bazında yüzde 2.26 yükseldi. Bu hafta ABD endekslerinde kısa vadeli düzeltme sürecinin sona erdiği sinyalleri için 50 günlük hareketli ortalamaların geçilip geçilmeyeceğini izleyeceğiz. Bu doğrultuda Amerika Merkez Bankası FED Başkanı Yellen’ın Salı günü finansal hizmetler komitesi ve Perşembe günü ise Senato’daki sunumu ön planda olabilir. ISM yeni siparişlerindeki sert düşüş ve beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam rakamı ardından büyümedeki toparlamaya yönelik soru işaretleri söz konusu. Ayrıca gelişen piyasalardaki çalkantının yayılma risklerine paralel, Yellen’ın açıklamalarındaki güvercince tonlamanın derecesi önemli.

Makro tarafta ABD’de perakende satışlar, Japon Merkez Bankası BOE enfl asyon raporu, Euro Bölgesi’nde 4. çeyrek büyüme verisi, Çin’de açıklanacak dış ticaret ve enfl asyon rakamları takip edilecek önemli veriler olarak sıralanabilir.

Kısa vadede gelişen ülke kurlarındaki nispi rahatlama ile piyasalardaki tepki denemeleri devam edebilir. Fakat daha orta vade için Aralık başından itibaren belirttiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişen piyasalardaki riskli varlıklara yönelik temkinli duruşun uygun olabileceğinin altını çizelim. Gelişen ülke döviz kurları ile birlikte Japon yenindeki gelişmeleri izlemeye devam ettiğimizi belirtelim.