Küresel Şehirler Endeksi'nde İstanbul 4 basamak yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


İSTANBUL - Dünyanın en küresel şehirlerinin sıralandığı endekste bu yıl İstanbul 66 şehir arasından 37'nci oldu. Foreign Policy Dergisi ile Danışmanlık Firması A.t. Kearney ve Chicago Küresel İşler Konseyi ortaklığıyla hazırlanan listede İlk üç sırayı New York, Tokyo ve Londra Aldı.
2008 yılından bu yana iki yılda bir yayınlanan Küresel Şehirler Endeksi'nde İstanbul, bu yıl dört basamak yükseldi. 2008 yılında 28'inci sıradan giriş yaptığı sıralamada İstanbul, 2010'da sert bir gerileme göstererek 41'inci sıraya inmişti. Bu yıl yükselişe geçen İstanbul'un güçlü yönleri gayrisafi yurtiçi hasıla artışı, orta sınıfın hızlı büyümesi, altyapının gelişmesi ve iş yapmanın giderek kolaylaşması olarak sayıldı. Diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığı zayıf yönlerinin ise hava kirliği, istikrarsızlık, yolsuzlukta artış ve sağlık koşullarının kötüleşmesi olarak sıralandı.  Son birkaç yıldır devam eden finans krizlerine karşın New York ve Londra listenin zirvesindeki yerlerini korudu. Paris ve Tokyo, bu yıl yer değiştirmekle birlikte, ilk 10 içindeki diğer şehirlerle açık ara fark kaydetti. Asya şehirleri endekste iyi bir performans göstermeye devam etti ve ilk 10 şehrin 3'ü Asya'danA çıktı. Tokyo'nun dördüncü basamakta yer aldığı listede Hong Kong beşinci, Seul sekizinci oldu.


İlk on içindeki diğer şehirler Los Angeles (6), Chicago (7), Washington DC (10) ve Brüksel (9) oldu. Almanya'dan hiç bir şehir Küresel Şehirler Endeksi'nde ilk 10 içine giremezken, Almanya listenin birinci yarısına üç şehir sokmayı başaran tek Avrupa ülkesi. Berlin'in 20'nci sırada olduğu listede Frankfurt 23 ve Münih 31'inci basamakta kendine yer buldu. BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerindeki şehirler, endeksin üst basamaklarına doğru hareketlerini sürdürdü. Bu şehirlerin yükselişinde, ekonomik aktivitelerdeki artış önemli bir rol oynadı. Dünyanın en küresel şehirler indeksi, 5 ana bölümde birçok alt kriterin değerlendirilmesiyle hazırlandı.

Şehirlerin, her 5 alanda, 60 şehir arasında yer aldıkları puana göre ana indeksteki sıralama belirlendi. Bu 5 alan şöyle:
Ekonomik aktivite; Şehirdeki piyasaların toplam değeri; Fortune Küresel 500 listesindeki şirketlerden kaçının merkezi olduğu; Üretim miktarı ya da şehirden geçen üretim miktarı bu böümdeki belirleyici kriterler oldu.


İnsan kaynağı: Şehrin, etnik çoğulculuğa ne kadar sahip olduğu ve bu çoğulculuğu ne kadar teşvik ettiği; özel yetenekli insanlar için ne kadar cazibedar olduğu; şehrin göçmen oranı; sahip olduğuu uluslararası eğitim kurumu sayısı; şehir sakinlerinin üniversite mezunları oranı gibi kriterler bu alanda sıralamyı belirledi.


Bilgi akışı: Bu şehre dünyadan bilgi akışı ve bu şehirden dünyaya bilgi akışı kapasitesi, kalitesi ve hızı; şehirde dünya medyasının büro miktarı; şehrin yerel gazetelerinde dünya haberlerine verilen yer miktarı gibi kriterler bu bölümdeki sıralamayı belirledi.
 

Kültürel tecrübe; Şehrin, dünyadan gelecek turistlere, seyyahlara ya da ilgilisine ne oranda özgün bir kültürel tecrübe yaşattığı dikkate alınıyor.


Politik merkez; Burdaki en somut kriter, şehrin ne kadar konsolosluk, elçilik ya da uluslararası kuruma ev sahipliği yaptığı. Şehirde bulunan "think tank" sayısı, şehrin kardeş şehir sayısı, ve ev sahipliği yaptığı uluslararası politik konferans sayısı da sıralamanın belirlenmesinde rol oynuyor.