Kürtçe savunma talebine ret
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki KCK duruşması öncesi, tutuklu sanıkların adliyeye getiriliş yollarında yoğun güvenlik önlemi alındı.
DİYARBAKIR - Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)" yapılanmasıyla ilgili davada mahkeme heyeti, iddianamenin özet olarak okunmasını kararlaştırdı, sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini reddetti.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu 103 sanık hazır bulundu, tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da bulunduğu tutuksuz 48 sanıktan 19'u katıldı.
Duruşma sanık yoklamasıyla başladı, dünkü gibi sanıklar yoklamaya Kürtçe yanıt verdi.
İlk olarak söz alan sanık avukatlarından Mehmet Bayraktar, bir dilin yasaklanması ve engellenmesine ilişkin yasal düzenlemeler bulunmadığını savunarak, "Sanıklar ve mağdurlar derdini anlatacak kadar Türkçe bilmiyorlarsa bunlara tercüman atanmalı" dedi.
Bunun üzerine, mahkeme başkanı, savunmayla ilgili AİHM ve CMK'nın daha önceki benzer kararlardan örnekler sunarak, tüm sanıkların eğitim ve sosyal konumlarından Türkçe bildiklerinin anlaşıldığını, soruşturma safhasında sanıkların Türkçe savunma yaptıklarını, tercüman aracılığıyla yapılacak yargılamanın yargılama süresini uzatacağını belirterek, oy birliğiyle bu talebin reddine karar verdiklerini açıkladı.
Mahkeme başkanı, ayrıca, sanık vekillerinin iddianamenin okunmaması ve özet okunmasına ilişkin talebini ise sanıklara yüklenen suçun anlatılması gerektiği belirterek, iddianamenin özetlenerek okunmasını kararlaştırdıklarını söyledi.
Yollar kapandı
Duruşma öncesi, tutuklu sanıkların adliyeye getirilişi sırasında yol güzergahında ve adliye binası çevresinde polis yoğun güvenlik önlemi alırken, bazı kavşak ve caddeler de trafiğe kapatıldı. Duruşmayı izlemek üzere aralarında avukat, gazeteci, sanık yakınları ile yurt dışından gelenlerin de bulunduğu kişiler üst araması yapılarak içeri alındı.
Duruşmaya devam ediliyor.
Kürtçe cevap vermede ısrar ettiler
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)" yapılanmasıyla ilgili davada tutuklu sanıkların kimlik tespiti yapıldı.
Bu arada, aynı mahkemedeki tutuklu sanık Serdar Ziriğ'in yargılandığı dava dosyasının bu dosyayla birleştirildiği görüldü. Bu birleştirme kararıyla 103 olan tutuklu sanık sayısının 104'e yükseldiği belirtildi.
Duruşmaya tutuksuz yargılanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın da bulunduğu tutuksuz 48 sanıktan 19'u katıldı.
Sanıkların Kürtçe savunma talebini reddeden mahkeme, iddianamenin özet olarak okunmasını kararlaştırdıktan sonra kimlik tespitine geçti.
Mahkeme başkanı, kimlik bilgilerini Kürtçe anlatmak isteyen tutuklu sanıklara izin vermeyerek, dava dosyasında yer alan bilgilerini okudu.
Tutuklu sanıkların büyük bölümü, mahkeme başkanının okuduğu kimlik bilgilerini Kürtçe "Doğru" veya "Yanlış" diye yanıtladı.
Mahkeme başkanı, adres bilgilerinin yanlış olduğunu Kürtçe anlatmak isteyen bazı sanıklardan, doğru adres bilgilerini mahkemeye dilekçeyle bildirmelerini istedi.
Tutuklu sanıklardan Emekli Astsubay Mehmet Abbasoğlu, anadilini bilmediği için kimlik bilgilerini Türkçe anlatacağını mahkemeye bildirdi.
Tutuklu sanıklardan Avukat Siracettin Irmak, DİSKİ eski Genel Müdürü Yaşar Sarı ve Abdurrahim Tanrıverdi de kimlik bilgilerini mahkemeye Türkçe söyledi.
Kimlik tespiti sırasında bazı sanıklar da mahkeme heyetine, Kürtçe "Kürtçe savunmaya ilişkin verdiğiniz kararı kınıyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların kimlik tespitinin tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verdi.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tutuksuz yargılanan sanıkların kimlik tespiti yapıldıktan sonra iddianamenin özetinin okunmasına başlanacak.