Kurtulmuş: Büyük olasılıkla Taksim'de olmayacak

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bazı sendikaların 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de yapacaklarını açıklamasıyla ilgili olarak, 'Öyle görülüyor ki bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

15 Nisan 2016 günü bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının İstanbul ayağını Taksim'de gerçekleştireceklerini bildirmişti. Hükümetten konuyla ilgili ilk açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 1 Mayıs'la ilgili kararın İstanbul Valiliği tarafından verileceğini, ancak İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanmasının zor gözüktüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 1 Mayıs ile ilgili kararı verecek olanın İstanbul Valiliği olduğunu belirterek, "Ama öyle görülüyor ki Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması, en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki miting alanlarını, bu törenleri yapacak insanlara, örgütlere yer olarak gösterecektir." dedi.

Terörle mücadele

Kurtulmuş, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin, "Bu mücadele sonuna kadar devam edecektir. Bu mücadele inşallah milletimizin gayretiyle, güvenlik kuvvetlerimizin gayretiyle hep beraber durarak inşallah başarıyla sonuçlanacaktır." ifadelerini kullandı.

AP'nin Türkiye raporu

Kurtulmuş, Avrupa Parlamentosunda kabul edilen 2015 Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili olarak, "Bu rapor, özellikle 1915 Olayları'na atıfta bulunan yönüyle asla Türkiye tarafından kabul edilebilir bir rapor değildir. Bu rapor, Avrupa Birliği'ne, Avrupa Parlamentosu'na bu anlamda iade edilecektir. Türkiye tarafından kabul edilmeyecek bir rapordur. Avrupa Parlamentosu'na bu raporun iade edilmesi,  Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki ilişkilerin kesildiği anlamına gelmez." dedi.

"Bizim 3 kırmızı çizgimiz var" diyen Kurtulmuş, "Eğer herhangi bir Avrupa Birliği raporunda bu 3 kırmızı çizgimizle ilgili kabul etmeyeceğimiz bir durum ortaya çıkarsa biz bu raporu kabul etmeyiz. Bunlardan biri, 1915 olaylarına herhangi bir şekilde atıfta bulunarak Ermeni soykırımından bahseden herhangi bir AB raporunu kabul etmemiz mümkün değil. İkincisi, PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkaran ya da buna atıfta bulunan herhangi bir AB raporunu kabul etmemiz mümkün değil. Üçüncüsü ise müzakerelerin durdurulması ya da Türkiye'nin kullanabileceği fonların askıya alınması yönünde herhangi bir emare taşıyan bir raporu da kabul etmemiz mümkün değildir." şeklinde konuştu.

'Sorunları çözecek yer TBMM'dir'

"Sorunlarımızı çözmek istiyorsak, sorunlarımızı çözecek yer de TBMM'dir, siyaset alanıdır, siyaset mecrasıdır." ifadelerini kullanan Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye, bütün 78 milyon vatandaşımızın fikirlerine değer vererek, fikirlerini dinleyerek siyasette bir çözüm bulur ama terörle bu kadar canhıraş şekilde bir beka savaşı mücadelesi verilirken hiç kimse tekrar bir şekilde terör örgütüyle müzakere edilmesini beklemesin."