Kuru soğan 2.5 liraya ulaştı

Aralık başlarında 0,55 ile 1,30 lira aralığında olan kuru soğanın toptan kilosu 1,5-2,5 lira seviyelerine yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - 2010 yılı üretiminde rekoltenin 2 milyon tonun üzerine çıkmasına rağmen son haftalarda fiyatı artan kuru soğanın kilosu 2,5 lirayı gördü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğünde aralık ayı başlarında 0,55 ile 1,30 lira aralığında olan kuru soğanın toptan kilosu bugün 1,5-2,5 lira seviyelerine yükseldi.

Bu artış market ve pazarlara yansımaya başladı. Pazar yerlerinde kuru soğanın kilosu, kalitesine göre 2 ile 2,5 lira arasında satılmaya başlandı. Hal fiyatlarının birkaç gün içinde pazara yansımasıyla fiyatların daha da yükselebileceği belirtildi.

Geçen yıl üretiminin 1 milyon 849 bin tona düşmesi nedeniyle 2010 nisan ve mayıs aylarında kuru soğanın fiyatı 4 liraya kadar ulaşmıştı.

TÜİK rakamlarına göre, 2010 yılı kuru soğan rekoltesinin 2 milyon tonun üzerine gerçekleşmesi bekleniyor.

Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Galip Toplan, üretim rakamlarına bakıldığında kuru soğan fiyatlarında artışa yol açacak bir durumun olmadığını bildirdi.

Ürünün köylüden tüccarın eline geçmesiyle fiyatların arttığına inandığını dile getiren Toplan, bu artışların spekülatif olduğunu düşündüğünü, önümüzdeki haftalarda fiyatların tekrar gerilemesini beklediğini kaydetti.

Öte yandan geçtiğimiz yıl fiyatıyla adından çok söz ettiren sarımsak, ülke ihtiyacının yüzde 25'inin karşılandığı Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde geçen haftalarda 7 liradan alıcı bulurken, piyasada ürünün azalmasıyla 10 lira sınırına yaklaştı.

Taşköprülülerin, "beyaz altın" olarak nitelediği sarımsak, geçtiğimiz haftalarda 7 liradan alıcı bulurken, bu hafta kurulan pazarda 9,3 liradan işlem gördü. Pazarda orta boy sarımsak 5-7 lira arasında satılırken, küçük sarımsak ise 4-5 liradan alıcı buldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir