Kurulda bir haftada biter

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş Zorunlu kesintili eğitim teklifinin gelecek hafta Genel Kurula geleceğini ve bir haftada biteceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin gelecek hafta Genel Kurula geleceğini anımsatarak, "Bir haftada; salıdan pazara biter" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın ile görüştü. Elitaş, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Elitaş, TBMM Başkanı Çiçek'in atacağı adıma ilişkin bir açıklamada bulunup bulunmadığına yönelik soruya, "Belki bir ipucu vermiş olabilir ama satır aralarında anlamamış olabiliriz" karşılığını verdi. CHP'nin, komisyonda oylanan metin ile alt komisyon metni arasında fark olduğuna yönelik iddiasının hatırlatılması üzerine Elitaş, şöyle konuştu: "Ona itiraz eden arkadaş, bu işlerin ne olduğu çok iyi bilir ama şu anda hafızasını silmiş. Komisyonda redaksiyon yetkisi alınır, orada maddi hatalar varsa düzeltilir. Madde numaraları oluşturulurken Genel Kurulda da aynısı yapılır. Ek madde eklendiğinde bundan sonraki maddeler, yazılırken teselsül ettirilecektir. Anlam kargaşasına yol açmamak için rapordaki gibi 'okutturuyorum' der. Arkadaşlar İçtüzüğü iyi inceleseler, bunları sorup, TBMM Başkanı'nın gündemini meşgul etmezler. Başkan da nezaketinden dolayı, bunları bizim gibi net söylemiyor olabilir." Bahçekapılı da bunun çok ağır bir itham olduğunu ifade etti.

Denetleyebilir ama iade yetkisi yok

Elitaş, toplantıda, TBMM Başkanı'nın iade yetkisinin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kanun tasarı ve teklifleri ile bunların komisyon raporlarının TBMM Başkanlığı'na sunulduğunda, Başkan'ın Anayasaya uygun olup olmadığını denetleme yetkisinin bulunduğunu anımsattı. Elitaş, iade yetkisinin bulunmadığını ifade ederek, "Sadece Anayasaya aykırılık varsa, onunla ilgili incelemeler yapması mümkündür. Aksi halde Meclis Başkanı'nın bu konuyla ilgili ne 14. maddede denetleme yetkisi ne 29. maddeyle ilgili söz hakkı ne 43. maddede yeniden görüşülmesiyle ilgili ne de 46. maddesindeki durumla ilgili herhangi bir yetkisinin olmadığı kanaatindeyiz. Bu iş bugüne kadar uygulanmamış" görüşünü dile getirdi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir