”Kurumlar arası çatışma yok”

Başbakan Erdoğan, "Kurumları temsil edenlerin gönül dünyalarında bir çatışma varsa onu bilemem" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ben kurumlar arası bir çatışmanın olduğu kanaatinde değilim. Kurumları temsil edenlerin gönül dünyalarında bir çatışma varsa onu bilemem, ama kurumlar arası bir çatışma asla söz konusu değildir" dedi.

Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un davetlisi olarak Türkiye-İngiltere İş Forumu'na katılmak için İngiltere'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin her alanda başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade eden Erdoğan, ziyaretinin bu ilişkileri daha ileri taşımak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Erdoğan, bu çerçevede gerek ikili düzeyde gerekse bölgesel ve uluslararası alanda sürdürülen işbirliğinin derinleştirilmesi, yeni işbirliği alanlarının oluşturulması bakımından bu ziyaretin önemli olduğunu bildirdi.

İngiltere ile ortak değerler ve vizyona dayalı köklü ilişkilerin bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, son 8 yıl içinde de bu ilişkilerin çok daha iyi noktalara taşındığını söyledi.

"İngiltere, Avrupa Birliği üyeliğine, bu noktadaki sürece en kuvvetli destek veren ülkelerden biri olmuştur" diyen Başbakan Erdoğan, Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008'in Mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülkenin ilişkilerine ayrıca bir derinlik kazandırdığını bildirdi.

Başbakan Brown ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacaklarını anlatan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra AB müzakereleri ile ilgili sürecin de ele alınacağını bildirdi.

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs sorunu ile ortak ilgi alanlarına giren birçok bölgesel ve uluslararası konuda görüş alışverişinde bulunacaklarını bildiren Erdoğan şunları kaydetti:

"Geride bıraktığımız Ocak ve Şubat ayları İngiltere ile ortak ilgi alanlarımızı oluşturan bölgesel ve uluslararası sorunlara çözüm çabaları bakımından özellikle yoğun geçmiştir.

Türkiye ve İngiltere'nin İstanbul ve Londra'da; Afganistan, Pakistan ve Yemen konularının ele aldığı bir dizi birbirini tamamlayan toplantıya ev sahipliği yaptığı hatırlanacaktır. Bu bölgelerde ortak vizyona dayalı çabalarımızın artırılması imkanlarını da tekrar değerlendireceğiz.

Kıbrıs'taki iki taraf arasında devam eden BM kapsamlı çözüm müzakereleri kritik bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Kıbrıs Türk tarafının attığı adımların aynı samimiyetle karşılık bulması durumunda kısa bir sürede adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması mümkündür. Biz bu hedefe iki liderin 23 Mayıs 2008 ortak açıklamasıyla üzerinde uzlaştıkları çözüm çerçevesinde tam destek veriyoruz.

Ayrıca Irak'ta 7 Mart 2010'da düzenlenen parlamento seçimleri de Irak'taki demokratikleşme ve istikrar çabalarının başarıya ulaşması açısından hayati önem taşımaktadır. Bu gelişmeler aynı zamanda Irak'ın mevcut sorunlarının siyasi uzlaşı temelinde ayrı bir öneme haizdir. Seçimler neticesinde Irak toplumunun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir meclisin ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Hemen arkasından da Irak halkını bekleyen sorunları çözme noktasında hızla hareket edecek bir hükümetin de en kısa zamanda kurulmasını arzuluyoruz."

"Kurumlar arası çatışma yok"

"Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ gazetelere yapmış olduğu değerlendirmelerde askeri sevkiyatla ilgili rahatsızlığını ve kurumlar arası iletişimsizlikten rahatsız olduğunu dile getirmişti. Sizce Türkiye'de kurumlar arası bir çatışma mı var ya da siz böyle düşünüyorsanız herhangi bir talimatta bulundunuz mu kurumlar arası iletişimin en azından daha da güçlenmesi konusunda?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu konu ile ilgili bugüne kadar benim çok açıklamalarım oldu. Ben kurumlar arası bir çatışmanın olduğu kanaatinde değilim. Kurumları temsil edenlerin gönül dünyalarında bir çatışma varsa onu bilemem, ama kurumlar arası bir çatışma asla söz konusu değildir. Her kurum Anayasa içerisinde, yasalar içerisinde kendisine tanımlanmış olan görev alanı içerisinde hareket ederse zaten hiçbir problem kalmayacaktır. Biz bu tanım içerisinde görevimizi ifa ediyoruz, kurumlarımızın da bu tanım içerisinde görevlerini ifa etmelerini istiyoruz. Kuvvetler ayrılığı ilkesinden; yasama, yürütme, yargı derseniz, bu konudaki açıklamalarımı zaten yaptım tekrar onun üzerinde durmayı da gereksiz buluyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir