Kuveyt Türk, Kapalıçarşı şubesini açtı

Bankanın Kapalıçarşı şubesi, daha çok kurumsal döviz ve altın işlerine yönelik hizmet sunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, Kapalıçarşı Şubesi'nin açılışını, Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcıları Murat Çetinkaya ve Süleyman Karakaya ile Kapalıçarşı Şube Müdürü İsmail Yılmaz ile birlikte yaptı.

Uyan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kapalıçarşı şubesinin, Dubai ve Almanya'daki şubelerinden sonra altın, döviz merkezlerinde oldukları bir diğer şube olarak hizmete geçtiğini söyledi.

Kapalıçarşı şubesinin diğer şubelerden farkına ilişkin olarak Uyan, "Döviz işlemlerine aracılık edecek, altınla ilgili her türlü çözümü sunacak. Kuyumculara yönelik ürünlerimiz var. Onlarla altın döviz değişimi yapıyoruz. Nakitlerini bulundurabilirler, kar payı alabilirler. Diğer şubelerden farkı, daha çok bu tür kurumsal döviz ve altın işlerine yönelik hizmet vermesi" dedi.

İki yıldır altın bankacılığına yatırım yapan bir katılım bankası olduklarına değinen Uyan, "Altın çek", "Altına altın cinsinden kar payı verme", "Gram altın" gibi ürünler geliştirdiklerini anlattı.

Uyan, yurt içi ve yurt dışından altına yatırım yapmak isteyen, altını bilen kurumsal yatırımcıların, bireysel emeklilik şirketlerinin, aracı kurumların yatırım yapabileceği "Borsa altın yatırım fonu" çıkararak, bunu dün ve bugün arz ettiklerini açıkladı.

Bunun uzun bir süreç olduğuna dikkati çeken Uyan, "Normal bir hisse senedi arzı gibi değil. Arz işlemi tamamlandıktan sonra da devam ediyor. Şu anda işlemi tamamladıktan sonra yurt içinden ve dışından her türlü kurumsal yatırımcı fon paylarını borsadan alıp, altına geçebilecek, altından dövize geçebilecek veya hisse senedine geçebilecek. Bu da yine Türkiye'de bir ilk. Çünkü faizsiz bir altın borsa yatırım fonu" diye konuştu.

Uyan, altına altın hesabının yıllık yüzde 1,8 civarında kar payı verdiğini kaydederek, altının, fiyatı itibariyle risk içeren bir ürün olduğunun altını çizdi ve buna yatırım yapacak olan tasarruf sahiplerinin dikkatli olması gerektiğine işaret etti.

Sukuk ürününe ilişkin çalışmalar

Ufuk Uyan, Fitch'in Kuveyt Türk'e yönelik notu konusundaki soru üzerine, temmuz ayı içerisinde Türkiye'nin ilk sukukunu çıkaracakları açıklamasını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Sukuk ürünü de rate ediliyor. Fitch o rate ile ilgili notu açıkladı; 'Kuveyt Türk sukuk çıkaracak, bunu çıkarırsa, bunun notu Kuveyt Türk'ün notuna eşit olacaktır, o da BBB-'. Bu da yatırım yapılabilir bir seviyeyi ifade ediyor. Bu şu anda Türkiye'nin Fitch tarafından verilen notunun üzerinde bir not ve en yüksek not katılım bankaları açısından baktığımızda. Yatırım yapılabilir bir seviye. Biz de bu çerçevede uzun zamandır sukuk çalışmalarını yapıyorduk. İnşallah önümüzdeki dönemde road showunu yaparak tamamlayacağız."

Uyan, sukuk ürününe ilişkin çalışmalarının sürdüğünü ve bu yıl içinde ürünü çıkaracaklarını bildirdi.

Sermaye artışının da tamamlanmak üzere olduğunu belirten Uyan, Kuveyt Türk'e ve bankacılık sektörüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nakit olarak yüzde 55 sermaye artışı yapıyoruz. 300 milyon lira nakit sermaye artışı oluyor. Dolayısıyla bütçelerimizi revize etmemiz gerekiyor zaten. Gidişat olumlu. Kredi piyasası oldukça canlı. İlk 6 aylık dönemde Kuveyt Türk'ün kredi büyümesi yüzde 30'ların üzerinde. Bizim bütün kaynaklarımız reel sektöre gidiyor. Şu anda herhangi bir kağıt yatırımımız yok. İkinci dönemde bu kadar canlı olmayabilir piyasa. Fakat bu likiditeye de yansıdı. Bankacılık sektörü genelinde kredilerin mevduatın üzerinde büyüdüğünü, likiditenin biraz azaldığını görüyoruz."

Ufuk Uyan, önlerindeki döneme Kuveyt Türk olarak çok uygun bir pozisyonla girdiklerini söyleyebileceğini belirterek, "Nakit sermaye artışı yapıyoruz, hem sukuktan uzun vadeli bir kaynak getireceğiz. Benzer şekilde bunları da biz ilk defa uzun vadeli proje finansmanına yöneltme yönünde bir karar almıştık, o birimi kurmuştuk. İnşallah o tür bir yapılanma çerçevesinde kaynakların bir kısmını oraya aktaracağız. (2010 sonu itibariyle) şubelerimiz 145'e ulaşacak, şu anda 133 şubedeyiz. İlave şube de açabiliriz yeni kaynakla, sermayeyle birlikte" diye konuştu.

Bireysel emeklilik konusundaki çalışmalarının henüz sonuçlanmadığını ifade eden Uyan, bireysel emekliliğin kendileri açısından anlamlı olabilmesi için sukuk, altın yatırım fonu gibi ürünler gerektiğine işaret etti. Uyan, "Bireysel emeklilik şirketlerinin, faizsiz bankacılığa yönelik bir şey oluşturabilmeleri için ürüne ihtiyaç var, faizsiz ürünlere, bunları oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir