Kuvvetler yeni baştan dengeye oturtulmalı

TBMM Başkanı Çiçek, "Kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM İnternet Araştırma Komisyonu üyelerini kabulün ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kuvvetler ayrılığına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Çiçek, Anayasa uygulamalarından kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu ifade etti. 
 
Cemil Çiçek, "Her sabah yeni bir anayasal sorunla Türkiye karşı karşıya. Türkiye Anayasa değişmediği sürece bu tür tartışmaları, daha ileri tartışmaları sıkça tartışmaya devam ederiz. Yeni Anayasa yapım sürecinde anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları  yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyor" görüşünü ifade etti. 
 
Her devlette üç erk bulunduğunu kaydeden Çiçek, "Biri diğerinin hasmı, alternatifi, düşmanı değil; bir görev dağılımıdır. Bunların kendi statüleri içerisinde işbirliği yapmaları gerekir. Birinin diğerinin görev alanına müdahale etmemesi gerekir ki bunun sınırlarını Anayasa belirliyor. Herkes anayasa çerçevesinde görevini yaparsa toplum daha huzurlu, daha istikrarlı olur" dedi.
 
"Siz böyle bir sorun görüyor musunuz?" sorusuna Çiçek, şu karşılığı verdi:
"Geçmişte benim çok açık beyanlarım var. Mesela yasama alanına müdahale edilmiştir. 367 kararı, 411 kararı, yasama organına müdahaledir. Yargının yerindelik denetimi yapması doğru değildir. Yargı hukukilik denetimi yapar. Yerindelik denetimi yetkisi yasamaya aittir. Bir kararın Türkiye'nin yararına olup olmadığına yasama karar verir. Zaman zaman yerindelik denetimi anlamına gelebilecek pek çok uygulama olmuştur. Bunlar da zaten yeri geldi müdahaleler, yeri geldi muhtıralar, bunlara bakarsanız sistemin işleyişinde aksaklıklar olduğunu gösteriyor."