Kuzey Irak'ta Türkiye-İran rekabeti kızışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL – İran'ın para biriminin önemli ölçüde değer kaybetmesi üzerine bu ülkenin ürünlerinin Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi bölgesinde Türk ürünlerine karşı önemli bir rekabet gücü kazandığına dikkat çekiliyor.

Peyamner Haber Ajansına göre, "Kuzey Irak'taki İran - Türkiye ticari rekabeti kızışıyor." İran para biriminin önemli değer kaybının İran ürünlerini çekici hale getirdiği belirtilen haberde Kürt Bölgesel Yönetimi Ticaret Bakanlığı'nın İthalat-İhraçat Genel Müdürü Smail Muhammed'e dayanarak halen 5.5 milyar dolar düzeyinde seyreden İran ile Kürt bölgesi arasındaki ikili ticaret hacminin bu yılın sonu itibariyle bir kat artmasının beklendiği kaydedildi.

Bu arada, İran'ın Erbil Başkonsolosu Sayid Azim Hussaini de, halen 400 Iran şirketinin Kuzey Irak'ta faaliyet gösterdiğini belirterek bu sayının artırılması için her şeyin yapılacağını söyledi.
Türkiye ile İran arasındaki rekabeti değerlendirirken bu rekabetin "mallar" ile sınırlı kaldığını, iki ülke arasında böyle bir rekabett bulunmadığını ifade eden Başkonsolos, "Bazen, aynı ülkenin farklı şirketleri birbiriyle yarışıyor. Bu normaldır" sözlerine ekledi.

Buna karşın, Selahaddin Üniversitesi öğretim üyelerinden Eyüp Smaky ise, İran'ın Kürt pazarına hakim olmak istediğini savunurken "İran, Kürt bölgesi ve Irak siyaseti üzerinde söz sahibi olmak amacıyla Kürt bölgesini, hatta tüm Irak'ı kontrol altına almak istiyor" dedi.

Peyamner haberinde 2009 yılında 485 olan, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde faaliyet gösteren Türk şirketi sayısının halen bin 500'e ulaştığına, bu sayının Türkiye ile Kürt bölgesi arasındaki "yakın enerji bağları"nın sayesinde arttığına dikkat çekildi.