'Kuzey Kore'nin denemelerini kınıyoruz'

Çavuşoğlu, ABD- Kuzey Kore arasındaki gerilimi değerlendirerek, "Nükleer silahlarla restleşme çocuk oyuncağı değil. Kuzey Kore'nin bu tür denemelerini biz de şiddetle kınıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde esnaf ve meslek oda başkanlarıyla bir araya geldi.

Ardından Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (AHEP) Mütevelli Heyeti toplantısı için Alanya Kaymakamlığı'na geçen Bakan Çavuşoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssüne ziyaretine ilişkin soru üzerine, şöyle dedi:

"Biz daha önce İncirlik'e biliyorsunuz, Alman parlamenterlerin gelmesine izin vermedik. İncirlik üssü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi üssüdür. Yani Türkiye'deki üsler bizim topraklarımızın içinde, sınırlarımızın içinde, bizim üslerimizdir ama bazılarını NATO ile ortak kullanıyoruz. Konya'daki NATO üssü biliyorsunuz. Özellikle DAEŞ'e karşı mücadelede değişik ülkelerden, NATO müttefiki ülkelerden birimler var. Bu ziyaretin önerisini biz yaptık. Burada yasak kalktığı için başından beri bu şekilde öneri yaptık. Şimdi tarihi belirlendi, NATO böyle bir heyeti Konya'daki NATO üssüne gönderiyor. Böyle bir ziyareti biz başında uygun görmüştük. İncirlik'i uygun görmedik. Konya'yı uygun gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatlarıyla."

"O milletvekili saçmalamış"

Gelecek 8 parlamenterin isimlerini Türkiye'nin belirleyip belirlemeyeceği, bir parlamenterin ise 'Türkiye'de can güvenliği olmadığı ve bu nedenle can güvenliği garantisi istedi' şeklinde soruya ise Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:

"Alman meclisinde savunma komisyonu var. Dolayısıyla bu komisyonunun üyeleri gelecek. Kim olacağına biz karar vermeyiz. Türkiye'de can güvenliği yok diyen o milletvekilinin söylediklerini ben duymadım. Ne diyebiliriz? Saçmalamış. Türkiye'ye gelen Alman sayısı yılda 5 milyonu geçiyor. Bu 5 milyon insan tatil için de geliyor, ticaret, yatırım için de geliyor. O sebeple Türkiye'den ne garanti isteyecek. Türkiye hukuk devleti. Kendisi de bir milletvekilidir. Dokunulmazlığı da vardır. Türkiye uluslararası hukuka da evrensel hukuka da saygılıdır. Kendi ülkesi, kendisini gönderirse gelir NATO marjında ziyaretini yapar, döner."