”Kyoto için bürokrat baş müzakereci atanmalı”

AKP'li Öztürk, Kyoto Protokolüne atanacak baş müzakerecinin bürokrat olması gerektini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili ve AKP Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Kyoto Protokolü görüşmeleri için mutlaka bir "baş müzakereci" atanması gerektiğini belirterek, bu kişinin siyasetçi değil bürokrat olması gerektiğini söyledi.

Öztürk, Türkiye'nin Kyoto Protokolüne katılmasının çok önemli bir olay olduğunu vurgulayan Öztürk, "Türkiye için yeni bir sayfa açılacak. Özellikle sera gazı emisyonlarının azaltılması, yeni çevre teknolojilerinin kullanılması konularına ivme kazandıracaktır" dedi. Kyoto Protokolü'ne taraf olunmasından sonraki aşamada mutlaka bir baş müzakereci atanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Bu kişi, siyasetçi olmamalı, bürokrat olmalı. Bütün kurumları kontrol edecek, bütün kurumlarla diyalog kuracak, yabancı dile hakim, müzakere yeteneği kuvvetli birisi olmalı. Çünkü bu yıl, Kyoto için müzakere yılı. Onlarca toplantı ve yıl sonunda Kopenhag'da toplantı yapılacak. Bu toplantı sonucunda Kyoto sonrası için kararlar alınacak. Yani 2012 sonrası için karar alınacak. 2010'da da 2012 sonrası için alınan bu kararlar imzaya açılacak. Bu müzakerelerin içinde Türkiye aktif olarak yer almalı. Ülkenin projeleri, yaklaşımları belli olmalı ve bu çalışmalarda aktif olarak yer almazsak, 2012 sonrası için 2010 yılında önümüze getirilecek her şarta imza atmak zorunda kalabiliriz. Bu ülkemize zarar verebilir. Olumsuz bir yöne sürükleyebilir."

Kyoto Protokolü'ne taraf olunmasına karşı çıkanları anlamakta zorluk çektiğini ifade eden Öztürk, "(Hayır) diyenlerin niyeti nedir? Acaba, 'Türkiye'nin sanayileşmesinin ve gelişmesinin önüne engel çıkarmak isteyenler mi var? diye soruyorum. Protokole taraf olduğumuzda yükümlülüğümüz kesinlikle olmayacak zaten Kyoto bitiyor. Yani, 2012 yılı sonunda Kyoto diye bir şey yok. Yeni bir Kopenhag mı çıkacak, başka bir şey mi çıkacak, bilmiyoruz" dedi.