Lagarde Avrupa ekonomisindeki iki temel riski açıkladı

IMF Başkanı Lagarde, İngiltere'nin AB'den ayrılma olasılığının ve sığınmacı krizinin Avrupa ekonomisi önündeki iki temel risk olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Sığınmacı krizinin ve İngiltere'nin AB'den ayrılma olasılığının Avrupa ekonomisi için iki temel risk olduğunu söyledi. Lagarde sığınmacı krizinin iyi yönetilmesi halinde ksıa ve orta vadede ekonomiye yukarı yönlü etki edeceğini belirtti.

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun “Küresel Ekonomik Görünüm” panelinde konuşan Lagarde, gelişen piyasa ekonomilerinin kendi içerisinde farklılık gösterdiğini belirtti.

Lagarde, BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkeleri içerisinde Hindistan’ın ekonomik büyümesini yüzde 7,5 dolaylarında olduğuna dikkati çekerek, Çin ekonomisinin kademeli şekilde yavaşladığını belirtti. Lagarde, "Rusya ve Brezilya farklı sebeplerde bu yıl ekonomik büyümede negatif seviyelerde olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Çin ekonomisinde 'üçlü geçiş' yaşanıyor"

Lagarde, Çin ekonomisinde “üçlü geçiş” yaşandığını belirterek, "Çin ekonomisi endüstriden servise, ihracattan iç piyasaya ve yatırımdan tüketime doğru geçiş yapıyor" şeklinde konuştu.

Lagarde küresel emtia fiyatlarına ilişkin olarak ise “Emtia fiyatlarının son birkaç ayda görülen talep artışıyla birlikte iyileşeceğini düşünüyoruz. Fakat halen emtia fiyatları aşağı yönlü bir risk olarak görülmekte” dedi.

Avrupa ekonomisi 'olumlu' 

Avrupa ekonomisinin genel görünümünün “olumlu” olduğuna işaret eden Lagarde, Euro Bölgesi’nde bu yıl büyümenin yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

İki temel risk

Lagarde, İngiltere’nin AB’den ayrılma olasılığının (Brexit) ve sığınmacı krizinin, Avrupa ekonomisinin önündeki iki temel risk olduğunu kaydetti.

Avrupa’daki sığınmacıların, ekonomik büyümeye olumlu etkisi olabileceğini belirten Lagarde, “IMF’nin perspektifi, sığınmacı krizinin iyi bir şekilde yönetilmesi, entegrasyon sürecinin uyumlu ve düzenli bir şekilde uygulanması halinde kısa ve orta vadede ekonomiye etkisinin yukarı yönlü olacağı yönünde” dedi.

Lagarde, sığınmacıların doğru politikalarla entegrasyonunun sağlanması halinde Euro Bölgesi büyümesine yüzde 0,2 ila 0,5 oranında katkı sağlayabileceğini vurguladı.