Lenovo, bilgisayar pazarında ikinciliği hedef aldı

Satın alma ve ortaklık kurma gibi stratejiler ile pazar payını arttıran Lenovo, okullara tablet bilgisayar dağıtımını öngören "Fatih Projesi" ile de ilgileniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Lenovo'nun yeni Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı, Lenovo'nun, stratejik ve hızlı büyümesi, Japonya'da NEC ile ortak girişiminin başarılı uygulaması ve Almanya'da Medion'un satın almasının getirdiği güç ile PC pazarında dünya çapında 2 numara olarak 2011'i bitireceğini bildirdi.

Çakmakçı, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, IDC araştırma şirketi tarafından açıklanan 2011 yılı ikinci çeyrek verilerine göre Lenovo'nun, pazar payını yüzde 12,2'ye çıkartarak dünyanın en büyük 3. kişisel bilgisayar üreticisi olduğunu, "olağanüstü bir pazar hızı" ve büyüme oranı sağladığını, aralıksız 9 çeyrek boyunca "sektörün ilerisinde" bir performans gösterdiğini ifade etti.

21 milyar doları aşan "rekor" seviyedeki yıllık gelir rakamı ile Lenovo'nun, dünya genelinde pazar payı kazanmaya ve karlılığı yükseltmeye devam ettiğini kaydeden Çakmakçı, Lenovo'nun, stratejik ve hızlı büyümesi, Japonya'da NEC ile ortak girişiminin başarılı uygulaması ve Almanya'da Medion'un satın almasının getirdiği güç ile PC pazarında dünya çapında 2 numara olarak 2011'i bitireceğini bildirdi.

"Geçen çeyrekte üçüncülüğe gelmiştik. 2011 sonunda ise dünyada Dell'in önüne geçerek yılı ikinci olarak bitiriyor" diyen Çakmakçı, dünyada en büyük 5 şirket arasında en hızlı büyüme oranına sahip olduklarını, birinci çeyrekte 10 milyonun üzerinde rekor satış ile pazarın 8 katı büyüme elde ettiklerini anlattı.

Tüm coğrafi bölgeler, müşteri segmentleri ve ürün kategorilerinde dengeli büyüme sağladıklarını, Lenovo ThinkPad markasının 18 yılda 60 milyon adet satarak dünyada "rekor" kırdığını ve bugüne kadar en çok satan bilgisayar markası olduğunu belirten Çakmakçı, gelişmekte olan pazarlarda sürekli büyüme sağladıklarını kaydetti.

"Türkiye'de de hedefimiz ikinci olmak"

Gülfem Çakmakçı, Lenovo'nun Türkiye'de son çeyrekte toplamda yüzde 9 pazar payı ile 5. sırada ve dizüstü bilgisayarda ise yüzde 12 ile 4. sırada yer aldığını belirterek, "Dünyada eğer Lenovo ikinciyse Türkiye'de de ikinciliği hedefliyoruz" dedi. Çakmakçı, Lenovo'nun, tüketicilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi amaçladığı Lenovo shop'ların ilkini Antalya'da açacağını, stratejik büyüme çerçevesinde Lenovo mağazalarının İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de artarak çoğalacağını söyledi.

KOBİ'lere direkt ulaşabilecek satış ekipleri kuracaklarını bildiren Çakmakçı, "Biraz Anadolu'ya gitmek hedefindeyiz. Anadolu'daki bayiler içerisinde Lenovo görünürlüğünü artırmak istiyoruz" dedi.

İçerisinde 50 ürünün bulunacağı Lenovo Tırı'nın 6 Ekim'de Türkiye'ye ulaşacağını ve 15 Ekim'e kadar Türk tüketicileri ile buluşacağını ifade eden Çakmakçı, Türkiye'nin Lenovo ülkeleri içerisinde çok stratejik bir yeri bulunduğunu, gelişmekte olan ülkeler içerisinde Türkiye'nin 6. sırada yer aldığını söyledi.

"Fatih Projesi ile ilgileniyoruz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çakmakçı, Türkiye'de pazarın geçtiğimiz 2-2,5 ay boyunca oldukça yavaş geçtiğini, son 2 haftada ise hareketlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Pazarda çok fazla stok vardı. Bu ay itibariyle stokların azalacağını, 4. çeyreğin iyi geçeceğini, 2011'de 3,7 milyon adete ulaşılacağını düşünüyoruz. Türkiye pazarı genelde yüzde 15-20 civarında büyür. Önümüzdeki yıl için de yüzde 15 büyüme beklentimiz var. Tüketici pazarında büyüme çok artıyor."

İlk ve orta öğretim öğrencilerine tablet PC dağıtılmasını içeren Fatih Projesi ile ilgilendiklerini, planları içerisinde bu projede yer almanın da bulunduğunu belirten Çakmakçı, stratejik işlerinin PC olduğunu vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir