Leopard sınırlamalarında değişiklik yok

Almanya'nın Türkiye'ye sattığı Leopard tanklarına yönelik sınırlamalarda değişiklik olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, "ülkesinin, Leopard tanklarının kullanımına ilişkin olarak Ankara'ya uyguladığı şerhi kaldırdığı" yönündeki haberleri yalanladı.

Büyükelçi Cuntz, Almanya'ya gidecek din görevlilerini Büyükelçilik Konutunda kabulü sırasında gazetecilerin, "Leopard tanklarının iç güvenlik harekatında kullanılmasına ilişkin Almanya'nın daha önce uyguladığı ambargonun kaldırıldığı" yönündeki haberlere ilişkin sorusunu yanıtladı.

Alman Büyükelçi, "Sanırım bu bilgi önceki gün bir gazetede yayımlanan habere dayandırılmaktadır ve ne yazık ki bu bilginin tamamen yanlış olduğunu söylemek durumundayım" dedi.

Türkiye ile Almanya arasında askeri bir anlaşmanın imzalandığının doğru olduğunu, ancak bu anlaşmanın, Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı (IDEF) çerçevesinde genel bir anlaşma olduğunu, silahların satışı veya kullanımıyla ilgili bir anlaşma olmadığını belirtti.

Büyükelçi Cuntz, şöyle devam etti:

"Bütün bu haberler bir de benim cenaze törenine katılmamla bağlanmaya çalışıldı ve bunun aslında tamamen yanlış olduğunu söylemek istiyorum. Cenaze törenine katılmam benim tümüyle şahsi bir kararımdı, şahsi bir arzum doğrultusunda oraya gittim. Çünkü bu genç askerlerin şehit düşmesinden çok büyük üzüntü duydum ve gerek ailelerine, gerekse Türk halkına ve TSK'ya karşı dayanışma sinyali vermek, baş sağlığı dilemek istedim. Aynı zamanda da şiddete ve teröre karşı beraber durmak istediğimizin bir işareti olarak bu cenaze törenine katıldım. Bu bağlamda Türk hükümetinin bu sorunlarla ilgili barışçıl bir çözüme ulaşma çabalarını da tebrik ediyorum."

Almanya Büyükelçisi ayrıca, Mardin'de 44 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili üzüntülerini de dile getirerek, ölenlerin ailelerine ve Türk halkına baş sağlığı diledi.

Resepsiyon

Bu arada Büyükelçi Cuntz, "Türk din görevlilerine yönelik yoğun dil kursu ve ülke bilgisi kursunun" katılımcılarını, yazın Almanya;ya gitmelerinden önce bugün Büyükelçilik Konutunda kabul etti.

Kabulde, Büyükelçi Cuntz ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez birer konuşma yaptı ve kursun katılımcılarıyla birlikte aile fotoğrafı çekildi.

Din görevlilerini Almanya'daki yaşamlarına daha iyi hazırlamayı amaçlayan 4 aylık eğitim programı, 2002 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Goethe Enstitüsü ve Almanya Büyükelçiliğinin işbirliğiyle yürütülüyor.

Bu yıl da, 5'i kadın toplam 100 din görevlisi 4 yıllığına Almanya'ya gönderilecek.