Libya'ya nasıl yardımcı olunurmuş?
Dr. Mustafa AŞULA / Emekli Büyükelçi
Mevcut koşullar altında Libya'ya nasıl yardımcı olunacağını Sayın Dışişleri Bakanı son defa Abu Dhabi'de katıldığı 'Libya Temas Grubu' toplantısında ortaya koydu; Bakan, Bingazi'deki silahlı ve bölücü amaçlı ayaklanan gruba 100 milyon dolar yardım vaadinde bulundu. Esasen daha önceleri de Bingazi'den gelen Geçici Konsey Başkanı da Ankara'da kabul görmüş ve ağırlanmıştı.
Yönetim böylece, Libya ile ilgili kararını vermiş ve bahse konu ülke ilgili hesabını kapatmışa benziyor. Ülkeyi ve liderini aylardır haksız ve hukuksuz yere, her gün artan terörde ateş altında tutan Batılı müttefik koroya sonunda uyum adına alınan bu kararda birçok vakıa göz ardı edilmiştir; öncelikle olayların başında tahliye edilen 25 bin çalışanın Libya'da ve dolayısıyla işverende kalan hak ve hukuku hangi güvenilir esaslara bağlandı, belli değil. Aynı şekilde, Libya'da üstlendiği 15 milyar doların üzerindeki iş ve taahhüdünü, makine parkını ve tahakkuk etmiş alacaklarını bırakan yatırımcının akıbeti ne olacak ?
Bunları konjonktürel maddiyattır deyip, önemsemesek bile, Libya'nın bugünkü yurtdışı Türk müteahhitliğinin oluşmasında zaman içinde oynamış olduğu hayati rolü nereye koyacağız? Hele bir de, iki millet arasındaki sorunsuz 350 yıllık tarihsel kültür ve inanç birlikteliğini hatırladığımızda, bizim Libya'yı hem toprak ve hem de halk olarak bir bütün halinde görüp, her koşulda kollamaklığımız, en azından manevi bir vecibe değil midir?
Vaktiyle 'Memaliki Osmaniye' hudutları içinde olup da, bugün bağımsız ülkelerden ilgilenmediğimiz ve kendilerine karşı sorumluluk sahibi olduğumuzu ileri sürmediğimiz kalmadı. Bu yüzden dış politikada özellikle Batı'yı zaman zaman tahrik edecek ölçüde 'Yeni Osmanlılık' cereyanından bile bahsedenler oldu. Bu iddiaları geçiştirirken, yine de vizyoner bir politika izlemekten geri kalmayacağımızı, bugünkü kudret ve satvetimizin bize bu hakkı verdiğini, üstü kapalı da olsa, dosta düşmana anlatmak istedik.
Şimdi merak edilen, acaba neden Libya bu şablonun içinde yer almıyor? Neyi kollamaya çalışıyoruz?
Doğu'daki isyancıların hatırı için Libya'yı gözden çıkarırken dostlardan ne görüyoruz? Açık şikayet.
Abu Dhabi'den sonra, Brüksel'de toplanan NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Amerikan Bakan Gates, Libya bombardımanına katılmayan ve bu yönüyle açık şikayet konusu ettiği ülkeler meyanında, Türkiyemizi de saymıştır. Gelin de yanmayın.
Türkiye Cumhuriyeti mazlum milletlere örnek olmuştur. Şimdi bir mazluma reva görülenleri kabul edebilir mi? Hele yeni dış politikanın sığ değil, fakat stratejik derinlikle mücehhez olduğunu iddia ettiğimiz bu dönemde, Libya misali oynamalara hiç yer olmaması gerekir. Çünkü saygın derinlik sözle , beyanatla değil, fakat temel ilkelerle her zaman hemhal ve dik durmakla olur.