Lice'de mayın patladı: 9 asker şehit

Yol güvenliğini almak amacıyla yolun iç kısmına hareket eden askeri araç, PKK'lı teröristlerin daha önceden döşediği mayına bastı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde PKK'lı teröristlerin daha önceden yola döşediği mayının patlaması sonucu 9 askerin şehit olduğu bildirildi.

Olayla ilgili olarak Türkiye'nin aslında terörle yaşayan bir ülke olduğunu kaydeden Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, iki gün önce İstanbul'da, bu sabah da Diyarbakır Lice'de yaşanan olayları hatırlattı. Başbuğ, şöyle konuştu:

''Bu sabah Diyarbakır bölgesinde Lice-Genç yolu üzerinde, yol emniyeti için, çünkü daha sonra oradan bir hareket vardı. Bir konvoy intikali var. Yol emniyeti için bir tank ve zırhlı personel taşıyıcı görevlendirildi. Yol emniyetini sağlamak üzere sabah...Bölgeye geldikten sonra, olayın olduğu yerde ilk önce tank aynı yerden geçiyor arkasında zırhlı personel taşıyıcı, Amerikalılardan aldığımız M-113 zırhlı personel taşıyıcı. Hepiniz görmüşsünüzdür. Zırhlı personel taşıyıcı aynı yerden geçerken maalesef bir patlama olayı oluyor. Ve bu patlama olayı sonucunda, elbette yüreğimizi yakan, 9 tane vatan evladını kaybettik, şehit oldu. 9 personelimizin iki tanesi uzman, diğerleri normal er durumundadır.''

Orgeneral Başbuğ, zırhlı personel taşıyıcının altında yaklaşık 4-4,5 santimetre kalınlığında zırh bulunduğunu belirterek, ''Araca bu kadar önemli bir etki yaptığına göre, elbette şimdi olayla ilgili detaylı yorum yapmamız doğru değil. Olay nasıl olmuştur? İncelenecek ve bu konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bilgileri de biz size sunacağız. Şu anda ordu komutanı da olay mahalline gitti veya gitmek üzere'' diye konuştu.

Şehitlerin kimlikleri belirlendi

Patlama sonucu şehit olan 2'si uzman çavuş 9 askerin kimlikleri belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında PKK'lı teröristlerin  yola döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan 2'si uzman çavuş, 9 askerin kimlikleri şöyle:

"Uzman Çavuş Salih Akyürek (Yozgat), Onur Görmez (Aydın-Çine), Emrah Polat (Kars-Sarıkamış), Erdal Oral (Kars-Kağızman), Zeynel Direkçi (Gaziantep), İlhami Hardal (Kilis), Murat Çavdar (Trabzon-Maçka), Mehmet Ali Karaduman ve Miktat Beder."

"Bu tip olaylar teröre karşı azim ve kararlılığımızı azaltmaz"

Zırhlı personel taşıyıcının altındaki zırha vurgu yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

''Böyle bir olay olduğunu göre, böyle bir sonuç olduğuna göre, bu olaya neden olan patlayıcı çok güçlü. Ne olabilir? Tabi bunlar tahmindir, şu anda. Bizim ilk değerlendirmemiz bunun muhtemelen el yapımı, çok güçlü patlayıcı olduğu şeklindedir. Onun için de belki diğer patlayıcılar da olabilir. Fakat, çok güçlü bir patlayıcının meydana getirdiği bir olayla karşı karşıyayız. Patlama düzeneği nedir? Bunu da şu anda söylememiz doğru değil. Ancak aynı bölgeden bize gelen bilgilere göre tank geçtikten sonra olduğuna göre, bu büyük bir ihtimal ama kesin böyledir diyemem, uzaktan komutalı veya yine kablolu bir sistem olma ihtimali daha fazla öne çıkıyor.

Kaybettiğimiz 9 vatan evladına, 9 şehidimize ben rahmet diliyorum. Büyük bir acıdır, Türk milletine de baş sağlığı diliyorum. Ancak şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Terörle mücadelede karamsarlığa girdiğiniz an bu mücadeleyi kaybedersiniz. Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Dolayısıyla bu tip olaylar bizlerin, güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadelede kesinlikle azim ve kararlılığımızı azaltmaz, kesinlikle. Güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.''

Orgeneral Başbuğ, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olayla ilgili daha aydınlatıcı bilgilerin zamanı geldiğinde kendilerine ulaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını yineledi.

Gül: "Kaybettiğimiz şehitler hepimizi derinden üzmüştür"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lice'deki patlamada 9 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak, "Kaybettiğimiz şehitler hepimizi derinden üzmüştür" dedi.

Üzücü haberi havaalimanına gelirken aldıklarını belirten Gül, şunları söyledi:

"Diyarbakır Lice'de bir askeri aracımızın mayına basmasıyla kaybettiğimiz şehitler şüphesiz ki hepimizi derinden üzmüştür. Hayatını kaybeden askerlere Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin acısını paylaşıyorum ve başsağlığı diliyorum."

"Terörle olan bu mücadelemiz yılmadan devam edecek"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle olan bu mücadelemiz de şüphesiz ki sonuna kadar yılmadan usanmadan sonuna kadar devam edecek olan bir süreç ve şu anda bölgedeki bu olay sebebiyle tabi üzüntümüz büyük" dedi.