Liderlerden bayram mesajı

Cumhurbaşkanı Gül, yayımladığı mesajında "Güzel yarınların temellerini hep birlikte atacağız. Ayrılığı değil, birliği ve sevgiyi yaşatacağız" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin 70 milyonun kardeşçe yaşadığı, sevinçte, tasada ortak refleks gösteren güçlü bir ülke olduğunu belirterek, "Güzel yarınların temellerini hep birlikte atacağız. Ayrılığı değil, birliği ve sevgiyi yaşatacağız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gül, bir Ramazan Bayramı'nı daha karşılamanın mutluluğunun yaşandığını ifade etti ve bayramın, ruhuna uygun biçimde huzur, barış ve kardeşlik içinde geçirilmesini diledi.

Dini bayramların yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik ve dostluk duygularının en yoğun şekilde yaşandığı müstesna günler olduğunu ifade eden Gül, bayramlarda dargınlıklar ve kırgınlıkların unutulduğunu, bireysel sevinçlerin ortak mutluluğa dönüştüğünü kaydetti. Gül, bayramların, daha çok kucaklaşmak ve kaynaşmak için önemli bir fırsat olduğuna inandığını belirtti.

Asırlardır hoşgörünün egemen olduğu Anadolu ikliminin, milletin hasletlerinin olgunlaşmasına ve insanlar arasındaki bağın güçlenmesine imkan sağladığının altını çizen Gül, şunları kaydetti:

"Türkiye, 70 milyonun kardeşçe yaşadığı, sevinçte, tasada ortak refleks gösteren güçlü bir ülkedir. Ne mutlu bizlere ki birbirine sıkı sıkı sarılan, değerlerine ve kültürüne sahip çıkan, herkesin gıpta ile baktığı bir milletiz.

Bizler bin yıldır bu topraklar üzerindeyiz. Bu süreç içinde ortak sevinçler, acılar yaşadık. Büyük güçlüklerin üzerinden hep birlikte geldik. Engin birikimimizle, zengin bir tarihsel ve kültürel miras oluşturduk.

Bu miras içinde farklıların bulunması tabiidir. Bunlar Anadolu kültürü içinde yoğrularak zenginleşti ve bu günlere geldi. Farklılıklarımız, kültürel çeşitliliğimiz ortak mirasımızı oluşturan zenginliğimizdir. Sahip olduğumuz bu birikimi en iyi şekilde koruyacağız. Güzel yarınların temellerini hep birlikte atacağız. Ayrılığı değil, birliği ve sevgiyi yaşatacağız. Toplumumuzu kuşatan ortak değerlerimize sahip çıkacağız."

"Birbirimizi dinlemeli ve anlamalıyız"

Cumhurbaşkanı Gül, bayramların aynı zamanda bir renk, sevinç, coşku ve daima bir umut olduğunu belirterek, "Çocukluğumuzun o huzur veren bayramlarını ve bayramlarda oluşan sevgi ortamını hangimiz unutabiliriz? Bu güzellikler nasıl nesiller boyu yaşatılarak, bizlere kadar ulaştıysa, bizler de gelecek nesillere bunu en güzel biçimde aktarabilmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin geleceği için daha güzel günler için herkesin birbirini anlamaya çalışması gerektiğini vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

"Birbirimizi anlamak için de önce dinlemeliyiz. Birbirimizi ne kadar iyi anlarsak, sorunlarımızı o kadar rahat çözebiliriz.

Empati kurarak, kendimizi karşımızdakinin yerine koyabilmeliyiz. Nasıl başkalarından saygı bekliyorsak, bizim de bu saygıyı karşımızdakine göstermek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız.

Farklı görüşlere daima hoşgörüyle yaklaşmalı, herkesin düşüncesini ifade etmesine saygı duymalıyız. Fikirlerin samimi bir şekilde tartışılması ve paylaşılması, açık toplum olmanın şüphesiz en önemli gereklerindendir.

Milletimizin hasletleri arasında yer alan hoşgörüyü daima öne çıkarmalıyız. Bunları başardığımız müddetçe, hedeflerimize daha hızlı ulaşacağımızdan, halkımızın huzur ve mutluluğunu artıracağımızdan şüphe duymuyorum."

"Kendimize haksızlık etmeyelim"

Türkiye'nin büyük bir dinamizm yakaladığına işaret eden Gül, istikrarını koruyan, uluslararası alanda ağırlığını sürekli artıran güçlü bir ülke olarak yükselmeye devam ettiğini ve devam edeceğini vurguladı.

Gül, Türkiye'nin dünyada sözü dinlenen, uluslararası sorunlarda arabuluculuğuna ve desteğine ihtiyaç duyulan güçlü bir ülke profili çizerken, içeride de tüm kurumlarının ve toplumun tüm kesimlerinin katkısıyla bu istikrarını sürdürmesinin yaşamsal önem taşıdığına dikkati çekti.

"Bu güçlü konumumuzun farkına vararak kendimize haksızlık etmekten kaçınalım. Büyük düşünelim ve potansiyelimizi iyi kullanalım" diyen Gül, demokrasisini olgunlaştıran, insan hak ve özgürlüklerinde ciddi adımlar atan, ekonomisini güçlendiren Türkiye'nin geleceğe güvenle baktığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, mesajını şöyle tamamladı:

"Bin yıldır bu topraklarda barış içinde yaşayan milletimizin birlikteliğine bundan sonra da kimsenin zarar veremeyeceğini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum. Yeter ki kendimize güvenmeye ve öz güvenimizi sağlam tutmaya devam edelim. En büyük gücümüz olan birlik ve beraberliğimizi koruyalım.

Bu vesileyle şunu da hatırlatmak isterim ki' memleketimizin kıymetini bilelim. Bugüne kadar itinayla koruduğumuz kardeşlik bağlarımıza zarar verecek, sorumsuz söylem, eylem ve davranışlardan kaçınalım. Ayrılık yaratarak aramıza nifak tohumları sokmak isteyenlere hep birlikte karşı çıkalım. Türkiye'nin yarınlarının aydınlık olduğuna yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Yüce Milletimin, bütün insanlık alemiyle birlikte bu güzel bayramını tebrik ediyor' daha nice mutlu ve sağlıklı bayramlara hep birlikte ulaşmayı Allah'tan temenni ediyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda,"milletçe Ramazan ayının barış, kardeşlik ve bereket iklimini tüm benliğimizle idrak edip yaşamanın huzuruyla mübarek bir bayram gününe daha kavuşmanın büyük mutluluğunun yaşandığını" ifade etti. Erdoğan, dargınların barıştığı, dayanışma duygularının yoğunlaştığı, birlik ve beraberliğin pekiştiği bu bayramda milletin birbirini sevgiyle ve sevinçle kucakladığını vurguladı.

Dünyanın birçok yerinde bayram sevincini yaşayamayan insanların da olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu bayrama buruk gönülle giren her insanın hüznünün, acısının da yüreklerde taşındığına işaret etti.

Mesajında "Yüzyıllarca barış ve adalete öncülük etmiş büyük bir medeniyetin mirasçıları olarak geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de bu bayram iklimini her yere taşımaya, yaşanan acıları da sevinçlerimiz gibi paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer veren Başbakan Erdoğan, başta İslam ülkeleri olmak üzere bütün dünyada halen yer yer yaşanan savaş, çatışma ve yıkımlara karşı her zamankinden daha çok duyarlı olacaklarını, barış ve adaletin bayrağını daha da yükselteceklerini kaydetti.

"Bayram sevinci acıya dönüşmesin"

Bayramda şehirler arası seyahat için başta özel araçlarıyla trafiğe çıkanlar olmak üzere tüm araç sürücülerinin bütün trafik kurallarına, özellikle de hız sınırlarına mutlaka uymasını, uykusuz olarak ve bakımı yapılmamış araçla yola çıkılmamasını isteyen Başbakan Erdoğan, "Her bayramda artış gösteren trafik kazalarının bu bayramda olmaması için hepimiz azami hassasiyet gösterelim ki bayram sevinci acıya dönüşmesin" temennisinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Bir de kahraman gazilerimizin, bayrama buruk giren şehitlerimizin yadigarlarının, ailelerinin, çocuklarının, yetimlerimizin unutulmamasını rica ediyorum. Annelerimizin, babalarımızın, büyüklerimizin unutulmamasını rica ediyorum. Bayram sevincimizi onlarla paylaşarak sevinçte de kederde de onlarla bir olduğumuzu gösterelim.

Bu vesileyle eşsiz fedakarlıklarını hiçbir zaman unutamayacağımız aziz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla selamlıyorum.

Bu duygular içinde bütün vatandaşlarımızın ve İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramını kutluyor, bu güzel bayram coşkusunun kardeşliğimizi daha da güçlendirmesini, hem milletimiz hem İslam alemi hem de insanlık için barış, huzur ve refaha vesile olmasını diliyorum."

CHP Genel Başkanı Baykal

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, bayramların dostluk, dayanışma, paylaşma, yardımlaşma, dürüstlük, kul hakkına el uzatmama, yetim hakkı yememe, birlik ve kardeşlik günleri olduğunu belirtti.

Günümüzde bu değerlerin siyasi ve bireysel çıkar hesaplarına alet edildiğini ifade eden  Baykal, mesajında "Bu nedenle kutsal değerlerimizin istismar edilmediği bayramlarda buluşmak dileğiyle milletimizin ve İslam dünyasının Ramazan Bayramı'nı kutlar, sağlık, huzur ve mutluluk dileklerimle sevgilerimi, saygılarımı sunarım" ifadelerine yer verdi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, küçüklerin hatırlandığı, büyüklerin sayıldığı, kucaklaşmanın, kavuşmanın ve buluşmanın millet fertlerinde davranış haline geldiği bayramların, milletin kültür hayatındaki öneminin büyük olduğunu vurguladı. Bahçeli, vatandaşlar arasında güzel dileklerin ve hayırlı temennilerin karşılıklı olarak sunulduğu mana yüklü günlerdeki hoşgörünün, anlayışın ve vefanın yılın her anında da görülmesine ve gösterilmesine çok ihtiyaç bulunduğunun tartışmasız bir gerçek olduğunu belirtti.

"Milletimizin üzerine çöreklenen sosyal, siyasal ve ekonomik açmazlardan dolayı karamsar ve endişeli bir şekilde karşıladığımız bu bayram günlerinin, tahrip edilmeye uğraşılan milli birliğimize güç vermesi en öncelikli temennimdir" diyen Bahçeli, bayramların, ihtilafların çözüme kavuşması, hiziplerin bitmesi, dargınlıkların unutulması, küsler arasındaki mesafelerin kalkması gereken özel zamanlar olduğuna işaret etti. Bahçeli, mesajında şunları kaydetti:

"İçinden geçtiğimiz karanlık ve sorunlarla yüklü zaman zarfında, asırların şahitliğiyle oluşmuş kardeşliğimizin bozulması, birlikte yaşama idealimizin çökertilmesi, üniter yapımızın sulandırılması hedeflense de tıpkı bayram günlerindeki gibi aziz milletimizin bütün fertleri bir araya gelerek sahnelenmeye çalışılan kirli oyunu tarihin çöplüğüne atacaklardır.

Daha çok sevgi ve karşılıklı saygıyla bir arada yaşamanın, birlikte geleceğe yürümenin muazzam cazibesi çerçevesinde bu zamana kadar hep beraber kutladığımız bayramları, ayrışmaya ve bölünmeye geçit vermeden yine bir bütün olarak bundan sonra da kutlayacağımızı biliyor ve buna sonuna kadar inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle doğudan batıya, kuzeyden güneye, vatanımızın her yöresindeki aziz vatandaşlarımın Ramazan Bayramı'nı içtenlikle kutluyorum.

Bayramın Türk-İslam alemine huzur, saadet ve güzellikler getirmesini diliyor, ülkemiz, milletimiz ve insanlık için yeni bir doğruluşa vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan diliyorum."