Limon üreticisi hasat kredisi bekliyor
İthalatta uygulananan gözetim fiyatlarının ton başına 650 dolardan 900 dolara yükselmesiyle sevinen limon üreticisi, limonun daha verimli kullanılması için hasat kredisi ve limon sanaisinin teşvik edilmesini bekliyor.
Derya EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ'de yapılan değişiklikle limon ithalatında uygulanmakta olan gözetim fiyatlarının ton başına 650 dolardan 900 dolara yükselmesi limon üreticisini sevindirdi. Üreticiler limonun daha verimli kullanılması için sırada hasat kredisi ile limon sanayisinin geliştirilmesine yönelik teşvik bekliyor. Limon üreticilerinin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever'e taleplerinin değerlendirilmesi sonucu gözetim fiyatlarının artırıldığını anlatan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, "Bu çok iyi bir gelişme. Tüccar kazanırsa çiftçi de kazanır. Bu teşvik verilmesi halinde yurtiçindeki limon fiyatları da düşecek." değerlendirmesi yaptı. Bu sayede tüccarın elindeki ürünü daha rahat satmaya başlayacağına inandığını kaydeden Dölek, 20 Ağustos'ta yeni mal alımlarının başlayacağını, cebinde parası olan tüccarın daha iyi alım yapabileceğine inandığını söyledi. Geçmişte tüccarın ithal ürünle rekabette zorlandığını ve malını satmakta sıkıntı çektiğini dile getiren Dölek, yeni gelişmenin sevindirici olduğunu belirtti. Sektörün gelişimi için önemli bir adım olmasına karşın yeterli olmadığına da dikkat çeken Adnan Dölek, çiftçiye hasat kredisi de verilmesi gerektiğini kaydetti.
Ürgüp'e az ürün gitti, yurtiçinde fiyatlar arttı
Yeterli mali imkâna sahip olmamaları nedeniyle hareket kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu ifade eden Adnan Dölek, mallarını işleyip depolayabilmeleri için ziraat bankasından hasat kredisi beklediklerini açıkladı. Bu krediyi alabilmeleri halinde ürünlerini daha rahat stok yapabileceklerini vurgulayan Dölek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl yeterli maddi imkâna sahip olmayınca Ürgüp'e gönderebildiğimiz yatak limon oranı geçen yılın en az yüzde 50 altında kaldı. Bu durumda içinde bulunduğumuz dönemlerde limon miktarı da büyük ölçüde düştü. Arz düşünce fiyatlar da oldukça yükseldi. Geçen yıl yaklaşık 20 kilo gelen bir kasa limonu 15-20 TL arasında satarken bu yıl 50 TL'den satmak durumunda kalıyoruz. Bu, tüketiciyi de zorluyor."
Limonata esansı Arjantin'den geliyor
Yeni değişiklikle limon ithalatının önüne bir ölçüde geçilebileceğini ancak halen limonatalarda kullanılan esansın Arjantin'den getirilmesinin sıkıntısının yaşandığını belirten Adnan Dölek, dünya limon ihracatının yüzde 20'sini gerçekleştiren bir ülkenin kendi sanayisini kurması gerektiğini söyledi. Bu sanayi için en uygun bölge olarak da limonun yüzde 60'ının yetiştiği Erdemli'yi adres gösteren Dölek, limon sanayisi için yatırım teşviki beklediklerini açıkladı. Bu sayede ithalatın önüne geçilebileceğini vurgulayan Dölek, "Bu sanayinin kurulması halinde yalnızca limonata esansı değil, limonsuyu üretimi, kabuğundan marmelat üretimi, posasından da hayvan yemi üretimi mümkün olabilecek" diye konuştu.
Çağlayan: "Limon üretimi ve ihracatındaki ivmenin sürmesi hedefleniyor"
Gerçekleştirilen değişiklikle ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise şu değerlendirmeleri yaptı: "2009'da 783 bin 587 ton olan limon üretimimiz 2010'da 787 bin 63 tona, 2011 yılında ise 790 bin 711 tona yükselmiştir. Diğer taraftan, 2009'da 407 bin ton olarak gerçekleşen limon ihracatımız 2010 yılında 426 bin tona, 2011 yılında ise 487 bin tona yükselmiştir. Ülkemiz dünyada limon ihracatında ilk sırada yer almakta olup, dünya limon ihracatının yüzde 20'si tek başına ülkemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Limon üreticilerinden bakanlığımıza intikal eden başvurularda, içinde bulunduğumuz dönem itibariyle limon arzında yaşanan azalmaya karşın ülkemizde yeterli limon stoku bulunduğu ifade edilerek, limon üreticilerinin gelir kaybının önlenmesini teminen limon ithalatında uygulanan gözetim fiyatının yükseltilmesi talep edilmiştir. Bu kapsamda, limon üretiminde ve ihracatında yakalanan ivmenin sürdürülebilmesi, yerli üretimin düşük birim fiyatlı ithalata ve haksız rekabete karşı korunması ve devamının sağlanması amacıyla, hâlihazırda limonun dünya fiyatının 900 $/ton mertebesinde teşekkül ettiği hususu da dikkate alınarak, limon ithalatında uygulanmakta olan gözetim fiyatının 650 dolar/tondan 900 dolar/tona yükseltilmiştir."