Lodos ve yağış yaşamı felç etti

Marmara'da etkili lodos ve yağmur, ulaşımı aksattı, Üsküdar'da 3 gemi karaya oturdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Marmara ve Ege'de etkili olan şiddetli lodos yaşamı olumsuz etkiledi. Kuvvetli lodos fırtınasının hızı Gökçeada'da saatte 103, Çanakkale, Çatalca ve Bandırma'da 100, İpsala ve Bozcaada'da 95, Sabiha Gökçen Meydan, Kumköy (Kilyos) ve Bilecik'te 90, Bursa'da 85 ve Atatürk Havalimanında 80 kilometreye ulaştı.

Şiddetli lodos fırtınası nedeniyle Üsküdar'da ise 3 gemi, karaya oturdu. Bursa kent merkezinde etkili olan lodosa bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle 75 kişi hastaneye başvururken, Çanakkale'de Gökçeada ve Bozcaada seferleri, İzmir'de Bostanlı bağlantılı vapur seferleri yapılamadı. 

Üsküdar'da 3 gemi karaya oturdu

Şiddetli lodos fırtınası nedeniyle Üsküdar'da ise 3 gemi,  karaya oturdu. Harem İskelesinde bağlı bulunan Kamboçya bayraklı "Feya" adlı kuru yük gemisi ile Türk bayraklı "Geylanbey" adlı tankerin, şiddetli fırtına nedeniyle sürüklenerek Harem sahili önlerinde karaya oturdukları bildirildi.

Bursa'da 75 kişi karbonmonoksitten zehirlendi

Bursa kent merkezinde etkili olan lodosa bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle 75 kişi hastaneye başvurdu. Bursa Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bursa'daki hastanelere dün akşamdan bu yana başvuran 75 kişiye lodosa bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konuldu.

Öte yandan, şiddetli rüzgar nedeniyle kent merkezinde kırılan ağaç dallarının, uçan levha, çatı malzemesi gibi sert cisimlerin çarpması sonucu da 16 kişi hastanelere kaldırıldı.

Gökçeada ve Bozcaada seferleri yapılamadı

Çanakkale'de ise lodos etkisini sürdürürken, kısa süreli sağanak yağış da kentte yaşamı olumsuz etkiledi. Meteoroloji yetkilileri, bir anda bastıran sağanak yağışın etkisini yitirdiğini ancak, lodosun saatte yaklaşık 80 kilometre hızla etkili olmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, lodos nedeniyle sabah iptal edilen  Gökçeada ve Bozcaada seferleri akşama kadar yapılamadı. Eceabat-Çanakkale arasındaki arabalı vapur seferlerinde ise aksama yaşanmadı.

Uçak çamura sağlandı

Öte yandan Adnan Menderes Havalimanı'na inen Stutgart-İzmir uçağı ön tekeri, uçak taksi pistine dönerken çamura saplandı.

Dün saat 15.00'te havalanan Sun Express'e ait XQ973 sefer sayılı Stutgart-İzmir uçağı, saat 18.55'te İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indi. Uçağın inişin ardından taksi pistine dönerken ön tekerinin pistten çıkarak çamura saplandığı öğrenildi.

Uçakta bulunan 103 yolcunun tahliye edildiği, uçağın tekerinin çamurdan kurtarılması için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Darıca'da çelik halatlar koptu

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde şiddetli lodos nedeniyle belediyeye ait yüzer iskelenin karayla bağlantısını sağlayan çelik halatlar koptu.

Edinilen bilgiye göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait deniz otobüsü seferleri sağlanan Darıca İskelesinin, iki metreyi bulan dalgalar nedeniyle karayla bağlantısını sağlayan çelik halatlar koptu. Aynı zamanda denize de demirli olan iskele, kıyıdan yaklaşık 100 metre açığa sürüklendi. Ekiplerin, şiddetli fırtına nedeniyle soruna müdahale edemediği öğrenildi.

İstanbul-İzmir kara yolu bir süre trafiğe kapandı

İzmir ve Manisa'da şiddetli lodos ve ardından başlayan yağmur nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İstanbul-İzmir kara yolu bir süre trafiğe kapandı. Alınan bilgiye göre, İzmir'de şiddetini artıran lodos nedeniyle çok sayıda ağaç devrildi. Balçova, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde park halindeki araçlar, devrilen ağaçlar nedeniyle hasar gördü. Balçova ve Güzelyalı'da, yağmur nedeniyle bazı iş yerleri ve evlerde de su baskınları oldu.

Manisa'da elektrik kabloları zarar gördü

Manisa'da ise etkili olan lodos, elektrik kablolarına zarar verdi. Kennte etkili olan lodostan dolayı 100'e yakın elektrik telinin koptu. Bir çok semte arızalar nedeniyle elektrik verilemedi. Öte yandan, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde de lodos nedeniyle devrilen ağaçlar, araçlara zarar verdi.

Kayseri'de de  20 kişi zehirlendi

Kayseri'de karbonmonoksit gazından zehirlenen 20 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı. Edinilen bilgiye göre, gece hızı saatte 55 kilometreye ulaşan lodosun da etkisiyle sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 20 kişiden 16'sı Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 4'ü de Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu.

Sağlık durumları iyi olduğu belirtilen bu kişilerden bazılarının taburcu edildiği bildirildi.