Logo Yazılım, yüzde 20 büyüme hedefliyor

Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Güven, yakın zamanda Dubai ile ilgili bir işbirliği duyuracaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Ali Güven, 2010 yılında satış gelirlerinde yüzde 20 büyüme hedeflediklerini bildirdi.

Logo Yazılımın 2009 yılı finansal sonuçlarının ve 2010 yılı hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Güven, Türkiye ekonomisinde 2009 yılında yaşanan daralma ve olumsuz piyasa koşullarından tüm sektörlerin olduğu gibi yazılım sektörünün de etkilendiğini belirtti.

Krizde öncelikle durdurulan harcamaların başında bilişim ve yazılım harcamalarının geldiğini ifade eden Güven, "Biz biraz falcı gibiyiz, Temmuz 2008'de krizi hissettik, Ekim 2008'de kriz patladı"dedi.

Güven, 2010 yılında satış gelirlerinde yüzde 20 büyüme hedeflediklerini ve genelde 2010 yılı pazar öngörülerinin yüzde 3-5 civarında büyüme olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Krizde daha kimin ne kadar küçüldüğünü bilmiyoruz. Eğer IT pazarında küçülmeler tahmin ettiğimiz gibiyse, bu sene herkes birazcık iyimser bile olsa yüzde 10-15 rakamının altında büyüme öngörüsü olmayacaktır. Bizim yüzde 20'lik büyüme öngörümüz de çok fantastik değil. Periyodik gelirlerde çok yüksek bir büyüme hedefi koyduk kendimize. Karlılıkta da yüzde 20 bir artış düşünüyoruz. Yazılım dediğimizde, Türkiye'de bu kadar marka olmuş şirketin bundan sonra gideceği bir tane yer var; bugün bir şirket kurulma aşamasında ne yapar? Elektriğini, suyunu, gazını, ADSL'sini bağlatır. Bundan sonra da bizim amacımız 'Logo'sunu bağlatmak olmalı. 'Logo' raftan alınan bir software gibi değil, musluk gibi açtığımız zaman gelen bir hizmet gibi yazılım hizmeti olacak. Bunun adına biz 'Business Utility' diyoruz. Bu bizim önümüzdeki 5 yıllık planımız. Bir devrim yapmaya çalışıyoruz. Çünkü evrim zamanı geçti artık."

Bu yöntemle yazılım alanındaki korsan satışları da sıfırlayacaklarını savunan Güven, Türkiye'de 2010 yılında yazılım satışlarının 2009 yılına göre daha küçük olacağının öngörüldüğünü belirtti.

"Dubai ile ilgili bir işbirliği duyuracağız"

Güven, yurtdışı pazar geliştirme çalışmalarında önemli bir işbirliğine imza attıklarını, İran'ın önemli teknoloji gruplarından Nafis Holding ile İran pazarına yönelik bir işbirliği gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ali Güven, 2006 senesinden sonra yurt dışı için taşlarını Dubai'ye taşıdıklarını, ancak kriz sonrasında satışlarının etkilendiğini belirterek, bu dönemde Rusya ve Azerbaycan'ı Türkiye'den idare etmeye devam ettiklerini söyledi.

Yurt dışı müşterisinin ürünlerini kullanmaya devam etmesinin en önemli nedeninin "destek verdiklerini düşünmeleri" olduğunu ifade eden Güven,"Yurtdışında kriz ortamı 2009 yılının ortalarına kadar sürdü. Sonra baktık ki yeniden yapılanma oluyor, ilk İran ile başlayarak tekrar bölgedeki iş ortaklıklarımızı ve iş modelimizi yenilemeye başladık. Bundan bir süre sonra Dubai ile ilgili bir işbirliği duyuracağız. Geçen hafta Dubai'deydim, orada da krizin etkilerinin bittiğini gözlemledim" şeklinde konuştu.

"170 bin firma ve 1 milyonun üzerinde kullanıcımız var"

2009'da indirimlerle KOBİ'lerdeki gelirlerin düşmesine rağmen, paket satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 250 büyüme getiren bir strateji izlediklerinin altını çizen Güven,  Logo'nun kurulduğu günden beri KOBİ'lerle çalıştığını, 170 bin firma ve 1 milyonun üzerinde kullanıcılarının olduğunu söyledi.

Logo'nun önemli stratejik işbirlikleri gerçekleştirdiğini kaydeden Güven, geçen yıl Garanti Bankası ile Türkiye'de bir ilk olan "GOGaranti" uygulamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Güven, 2010 yılında bu işbirliklerine yenilerini eklemeye devam ettiklerini belirterek, Turkcell ile İşTCell, İşTeKazan projesi kapsamında Logo ürünlerinde önemli "avantajlar" sunduklarını vurguladı.

Aynı zamanda TTNET ile TTNET İşyerim kapsamında ilk defa bir Logo ürünü aylık abonelik yöntemiyle pazara sunulduğunu ifade eden Güven, "Ayrıca Türkiye'nin en önemli teknoloji firmalarından Unite ile yine Türkiye'de bu kapsamda önemli bir çalışma olan 'Bordrolamada teknolojik dış kaynak kullanımı' projesini ve 'PayNRoll' ürününü geliştirdik. 13-14 Nisan tarihlerinde İnsan Kaynakları Zirvesinde ürünümüzün lansmanı gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Finansal sonuçlar

Toplantıda, Logo Mali ve Hukuki İşlerden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Gülnur Anlaş da firmanın finansal sonuçlarını şöyle anlattı:

"Logo'nun konsolide net satış gelirleri 2009 yılında toplam 13 milyon 975 bin 138 lira olarak gerçekleşmişti. Yurtiçi ve yurtdışı pazar koşullarına paralel olarak satışlar geçen seneye göre küçülmekle birlikte, satış gelirleri yılın üçüncü çeyreğinden itibaren 2008'e göre artma sürecine girerek 2009'un üçüncü çeyreğinde 2008'e göre yüzde 31, dördüncü çeyreğinde yüzde 14 büyüdü. Dolayısıyla, 2008 senesinin son çeyreğinde başlayan global krizin 2009'un ikinci yarısı itibarıyla düzelme sürecine girdiği, satışlar ve siparişler bazında görülüyor. Orta ölçekli firmalara yönelik ürün satışları yüzde 10, proje grubu satışları yüzde 67 büyüme gösterdi. Genel olarak sektörde, büyük ve orta ölçekli firmalara yönelik ürün satışları bir önceki yıl seviyelerine yakın gelişirken özellikle küçük boy işletmelere yönelik ürünlerde ve yurtdışı satışlarında önemli düşüşler yaşandı. 2009 yılında olumlu bir gelişme olarak 2007 yılı sonunda başlayan ve Logo lisans sahiplerine bir çeşit sigorta niteliğinde olan ve periyodik gelir kalemi LEM (Logo Enterprice Membership) satışları 1 milyon 84 bin 666 liraya ulaştı. Logo'nun toplam periyodik gelirleri 2009 yılında yüzde 23 büyümüş ve toplam satışları içindeki payı yüzde 7'den yüzde 13'e çıktı."

Bu konularda ilginizi çekebilir