Lojistik sektörü demiryolu taşımalarında hedef büyüttü

Demiryollarının özel sektöre açılmasıyla sektörün canlandığını söyleyen UTİKAD Başkanı Erkeskin, "Türk lojistik sektörü demiryolu taşımalarında hedef büyüttü" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin, Türk lojistik sektörünün demiryolu taşımalarında hedef büyüttüğünü belirterek, demiryollarının özel sektöre açılmasının ardından sektörde canlılık yaşandığını ifade etti. 

UTİKAD'dan yapılan açıklamaya göre, Anadolu sanayicilerinin yüklerini, demiryoluyla Avrupa ile buluşturmak amacıyla kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ (BALO),  Avrupa'da tren çekim hizmeti aldığı Rail Cargo Austria Grubu ile birlikte Almanya Duisburg'da bir tanıtım toplantısı düzenledi. 

BALO Yönetim Kurulu Üyesi de olan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ekonomik istikrara ve güçlü büyüme dinamiklerine değinerek, Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı olan Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine dikkati çekti. 

BALO seferleri Avrupa'da etkinliği artırdı

Türkiye'nin BALO seferleri ile Avrupa'daki etkinliğinin daha da arttığını belirten Erkeskin, "BALO treni ile çevreye duyarlı, sürdürülebilir, hava ve yol şartlarından etkilenmeyen, zaman tarifeli servisleri Türk dış ticaretçisinin ihtiyaç duyduğu güvenilir ve kesintisiz taşıma servisi sağlıyor. Geçtiğimiz hafta sefer sıklığını 3'e çıkaran BALO'nun hedefi haftalık karşılıklı 10 sefer düzenlemektir. Bu hacmin bir yıl içinde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz" dedi. 

Taşıma ve lojistik faaliyetlerini Türkiye üzerinden yürüten üçüncü ülkelerin önemine de değinen Erkeskin, lojistik sektörünün büyüme hedefini sadece Avrupa ile sınırlı tutmadığını vurguladı. 

Körfez ülkelerine tren seferi planlanıyor

Türk lojistik sektörünün demiryolu taşımalarında hedef büyüttüğünü belirten Erkeskin, sektörün, Viking Treni ile Ukrayna, Beyaz Rusya, İskandinavya ve Baltık Ülkeleri'ne, İslamabad Treni ile İran ve Pakistan'a açıldığını, siyasi ve ekonomik stabilizasyonun sağlanması ve altyapının güçlenmesiyle de Körfez ülkelerine tren seferi yapmayı planladıklarını dile getirdi. 

Özel sektöre açılma sektörü canlandırdı

Demiryollarının özel sektöre açılmasının ardından sektörde yaşanan canlılığa da işaret eden Turgut Erkeskin, sektör paydaşlarının katkılarıyla hazırlanan Demiryolu Taşımacılığı Yönetmeliği taslağının yapılacak iyileştirmelerden sonra yürürlüğe girmesinin demiryolu taşımacılığının gelişimine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. 

Turgut Erkeskin, 1986 yılından bu yana Türk taşımacılık ve lojistik sektörünü yurt içi ve yurt dışında başarıyla temsil eden UTİKAD'ın, 13-18 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Taşımacılık İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu'nun (FIATA) 2014 Dünya Kongresi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapacağını belirterek, Alman taşımacılık dünyasını küresel lojistik pazarının temsilcileriyle bir araya gelmek üzere İstanbul'a davet etti. 

BALO, haftalık sefer sayısını 3'e çıkardı 

Türkiye ve Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla kurulan BALO, 8 Eylül 2013 tarihinde ilk Blok Treni'ni Manisa'dan sevk ederek Tekirdağ, Manisa (Ege Bölgesi), Bandırma (Güney Marmara), Eskişehir, Ankara ve Konya'dan Avrupa'ya her hafta karşılıklı iki tarifeli seferle çalışmalarına başladı. 

BALO, mart ayı başında bu haftalık tren sayısını 3'e çıkardı. Tekirdağ'dan her Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri hareket eden üçüncü tarifeli blok treni de, Avrupa'da Sopron (Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya), Ludwigshafen ve Duisburg'a ulaşıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir