”Maç, önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşıyor”
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ile Türkiye milli futbol takımları arasında bu akşam oynanacak maçın, spor tarihinde ilk olmasının ötesinde, "önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşıdığını" söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Dünya Kupası eleme grubu futbol karşılaşması çerçevesinde, Erivan'da yapılacak Türkiye-Ermenistan milli maçını izlemek üzere Ermenistan'a gittiğini belirtti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın daveti üzerine ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatan Gül, "Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere, bu maç spor tarihinde ilk kez Türkiye ve Ermenistan milli futbol takımlarının karşılaşacak olmasının ötesinde, önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşımaktadır" dedi.
Kafkasya bölgesinde uzun yıllardır çözüme kavuşturulamayan ihtilafların, bölgede istikrar ve barışı nasıl tehdit ettiğinin bundan 1 ay önce görüldüğünü belirten Gül, Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki ihtilafın savaşa dönüşmesinin, tüm bölge ülkeleri, hatta küresel boyutta olumsuz etkileri olduğuna işaret etti.
Gül, bu ziyaretin böyle bir dönemde gerçekleşmesinin ayrı önemi bulunduğunu vurgulayarak, "Bu maç vesilesiyle yapacağım ziyaret çerçevesinde, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile bölgemizdeki ilişkileri değerlendirme imkanını da bulacağız" dilye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Malumunuz olduğu üzere, Kafkasya'da kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için öncelikle bölge ülkeleri arasında diyalog ve bu suretle güven ortamının oluşturulması gerektiğinden hareketle, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu adı altında bir inisiyatif geliştirdik. 3 Kafkasya ülkesi ile Rusya Federasyonu ve Türkiye'nin dahil olacağı bu girişimin, Ermenistan dışındaki müstakbel üyeleriyle son dönemde devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları düzeyinde yoğun temaslarımız oldu. Ziyaretim vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı ile bu girişimimiz hakkında görüş alışverişinde bulunma imkanım olacak. İnisiyatifin sahibi olarak bu hususun bizzat tarafımızdan muhataplarına aktarılacak olması ayrı bir önem taşımaktadır."
Ziyaret vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile yapacağı görüşmede, Kafkasya'daki gelişmelerin yanı sıra, Yukarı Karabağ ihtilafı ve ikili ilişkilerin de gündeme geleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün oynanacak olan bu maçın ortak tarihi paylaşan iki halkın yakınlaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına vesile olmasını ve bölgesel dostluk ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmasını ümit ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle milli takımımıza da şimdiden başarılar diliyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, açıklamanın ardından, maçın skoru ile ilgili bir soru üzerine, maç ile ilgili bir şey söylenemeyeceğini ancak milli takımın kazanmasını istediğini belirtti.
"Bu fırsat, ümit ediyorum ki iyi neticeler doğurur"
Gül, "tarihi" olarak nitelendirilen Ermenistan ziyaretiyle ilgili Erivan'a giderken "ANA" uçağında gazetecilerle sohbet etti. Gül, ziyaretini değerlendirmeden önce bugün Küba'nın başkenti Havana'da Küba ve ABD futbol milli takımlarının 61 yıl sonra ilk kez maç yaptıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ziyaretine karar verme sürecini anlatırken, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı, göreve seçildiğinde kutladığını ve ilişkilerin önündeki engellerin kalkmasına yönelik ümidini dile getirdiğini ifade etti.
Sarkisyan'ın da aynı temennilerde bulunduğunu anlatan Gül, Dünya Kupası grup elemeleri kuralarında Türkiye ile Ermenistan'ın aynı gruba düşmesinin bu temennilerin gerçekleşmesi için fırsat doğurduğunu kaydetti.
Sarkisyan'ın, birlikte maç izleme davetini değerlendirerek ziyareti gerçekleştirmeye karar verdiğini anlatan Gül, "Bu fırsat, ümit ediyorum ki iyi neticeler doğurur" dedi.
"Sarkisyan'ı maça davet edicem"
Gül, Kafkasya'nın küçük bir bölge olmasına karşın büyük sorunlar barındırdığına işaret ederek, "O kadar ki küçük bir olay küresel boyutlara varabiliyor. Gürcistan'daki gelişmeler de bunu gösteriyor. Bir sorun iç savaşa dönüştüğünde bölgenin ne kadar kırılgan olduğu ortaya çıktı" diye konuştu. Kafkasların istikrarına vurgu yaparak, bölge ülkelerinin ilişkilerini geliştirmesinin Orta Asya'ya kadar uzanacak istikrarlı bir bölge yaratacağını söyleyen Gül, "İstikrarsızsa bu bölge bir duvardır, istikrarlıysa otobandır" değerlendirmesinde bulundu.
Gül, bu kapsamda bir Kafkasya ülkesi olan Ermenistan ile istikrar ve iş birliği konusunu birinci elden konuşmanın yararlı olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Ermenistan milli maçının yarattığı fırsatla Ermenistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke ilişkilerindeki sorunların giderilmesi ve diyalog sürecinin başlamasına vesile olmasını beklediğini söyledi.
"Benim yapacağım şey bu iklimi oluşturmak" diyen Gül, şöyle devam etti:
"Problemler belli. Bu iklimi oluşturursak problemler ortadan kalkabilir. Bugünkü dünyada gayet ölçülü ve bilinçli bir şekilde aktif olacaksınız. Türkiye büyük bir ülke ve bölgesinin en önemli ülkesi. Sadece kendi iç meselelerine değil bölgedeki sorunların çözümüne katkıda bulunabilen bir ülkedir. Bunları iyi niyetle konuşmak, Türkiye ve bölge ülkelerinin lehinedir. Balkanlar, Türkiye için ne kadar önemliyse Kafkaslar da Türkiye'nin istikrarı için o kadar önemli. Bizim de inisiyatif başlatacak güç ve itibarımız var. Bu iklim oluşturulursa bundan herkes kazançlı çıkar."
Türkiye'nin, Ermenistan'ı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu anımsatan Gül, "Ben şuna çok önemi veriyorum: Önemli sorunlar ünümüze geldiğinde 'uğraşıp yıpranırız' deyip sorunları süpürüp kapının arkasına koyma siyasetini izlemeyeceğim" diye konuştu. Gül, sorunların durdukça kronikleştiğini ve gelecekte çok daha büyük boyutlarda sonraki yöneticiler ve nesillere daha ağır yük olacağını söyledi.
Türkiye-Ermenistan arasındaki spesifik sorunlara ilişkin soruları yanıtlamayan Gül, bu konuların teknik olduğunu ve zaman zaman müzakere edildiğini söyledi. Gül, "Ben Ermenistan'a risk alıp herhangi bir anlaşma yapmaya, herhangi bir teklifte bulunmaya gitmiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, başka bir soru üzerine Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı 14 Ekimde Türkiye'de oynanacak Türkiye-Ermenistan rövanş maçına davet edeceğini bildirdi.