Maden ihracatında hızlı artış

Madencilik sektörü ihracatı, bu yılın ilk 5 ayında yüzde 37 oranında artarak 2 milyar doları aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR- Madencilik sektörü yılın ilk 5 ayında ihracatını, geçen yıla oranla yüzde 37 arttırarak 2 milyar 81 milyon dolara çıkardı. İhracatta Çin, ABD, Belçika, Irak ve İtalya ön sırada yer alırken, ihracatı içinde en büyük payı 833 milyon 299 bin lira ile doğaltaş alıyor.

Türkiye İhracatçılar Mecilisi (TİM) verilerinden derlenilen bilgilere göre, madencilik sektörünün ihracattaki hızlı yükselişi 2013 yılında sürüyor. Geçen yıl ocak -mayıs döneminde 1 milyar 523 milyon dolar olan Türkiye'nin maden ihracatı, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 81 milyon dolara çıktı. Yılın ilk 5 ayında 179 ülkeye ihracat yapan sektörün, bu dönemde Güney Afrika ülkelerine ihracatındaki artış dikkati çekti. Gabon, Gine, Kamboçya, Papua Yeni Gine, Uganda, Ekvator Ginesi, Dominik, Bulgaristan, Avrupa Serbest Bölgesi, Türkmenistan, Kamerun, Dubai, Tayland, Libya ve Güney Kore, maden ürünleri ihracatı en çok artan ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye'nin bu dönemde en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Belçika, Irak, İtalya, Bulgaristan ve Suudi Arabistan oldu. Maden ihracatında yüzde 50 ile önemli yere sahip Çin'e, ilk 5 aydaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 82 artarak 1 milyar 39 milyon dolara ulaştı. İhracatta, geçen yıl ocak-mayıs döneminde 202 dolar olan ton başına birim fiyat da artarak, bu yıl aynı dönemde 231 dolara ulaştı..

Doğaltaş ihracatı 833 milyon dolara çıktı

Türkiye'den yapılan maden ihracatında en büyük pay doğaltaşın oldu. İlk 5 ayda yapılan 833 milyon 299 bin dolarlık doğaltaş ihracatının 342 milyon 418 bin dolarlık bölümü Çin'e gerçekleşti. ABD 115 milyon 832 bin dolarla ikinci, Irak 44 milyon 898 bin dolarla üçüncü, Suudi Arabistan ise 41 milyon 804 bin dolarla dördüncü sırada yer aldı. Doğaltaşta ihracatın en fazla arttığı ülkeler ise Afganistan, Şili, Libya, Yunanistan, Malezya, Vietnam, Sri Lanka, Dubai, Makedonya ve Kazakistan oldu.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, maden ihracatında önemli bir ivme kazanıldığını söyledi. Ege Bölgesi'nden yapılan yıllık maden ihracatının ilk kez 1 miyar doları geçtiğini (1 milyar 4 milyon dolar) anlatan Erdinç, bunda doğaltaşın payının 790 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Avrupa'daki daralmayla birlikte pazar arayışlarının olumlu sonuç verdiğini, son yıllarda başta Afrika olmak üzere birçok ülkeye ihracatın başladığını belirten Erdinç, geçen yıl 166 olan ihracat yapılan ülke sayısının bu yıl 179'a çıktığına işaret etti, pazarlarda kalıcı olmanın önemini vurguladı.

Madencilik sektörünün ihracatında en büyük payın mermer ve doğaltaşa ait olduğunu kaydeden Erdinç, "Avrupa'daki durgunluk devam ediyor. Hedef pazarlarımız petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkeler. Bu ülkeler petrol ve doğalgazdan kazandıkları paralarla inşaat sektöründa yatırım yapıyorlar. Türk doğaltaşı dünyanın her yerinde tutuluyor. Bu yılın ocak - mayıs döneminde 833 milyon 299 bin liralık doğaltaş ihracatı yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde doğaltaş ihracatı 674 milyon 757 bin dolar olmuştu" diye konuştu.

Ormanlık alanlarda yürütülecek madencilik faaliyetleri için izin alma sürecinin sektörü tıkama noktasına getirdiğini ifade eden Erdinç, "Geçen yıl haziran ayından itibaren alınması gereken izinler alınamadı. Bir yıllık kayıp var. Bu izinler hemen çıkmazsa artış yerini düşüşe bırakabilir" uyarısında bulundu.