Maden mühendisleri, 'feldspata' dikkat çekti

Yapılan açıklamaya göre, zengin rezerve sahip Türkiye, bu madenden daha fazla faydalanabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin Feldspat rezervlerinin miktar ve kalite olarak dünyada ön sıralarda olduğuna dikkat çeken TMMOB Maden Mühendisleri Odası bu kadar önemli kaynağın uygun şekilde değerlendirilememesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Türiye'nin en önemli madenlerinden biri olan Feldspat'ın tüm yönleriyle değerlendirildiği Çalıştay'ın 10 Aralık 2009 tarihinde Aydın'da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, çalıştay sonunda ortaya çıkan sonuç bildirgesini açıkladı.

Bildirgede, MTA rezerv envanterinin çok eski olduğu ve gerçeği yansıtmadığı bu amaçla rezerv belirleme çalışmalarının başlatılması gerektiği kaydedildi.

Rezerv kaybına neden olmamak için MİGEM'in, işletme ruhsatı vermeden önce, jeolojik etüdü, sondajları, asgari 5 yıllık işletme planlarını yeterlilik açısından ciddi olarak incelemesi ve denetlemesi gerektiği belirtilen bildirgede şu görüşlere yer verildi:

"Madenlerimiz, Anayasanın 168. Maddesine göre kamunun malıdır. Uygun işletme projesinin hazırlanmaması, projesine göre üretim yapılmaması rezerv kaybına neden olmakta dolayısıyla kamu malına zarar verilmektedir. Bu yanlışa bir an önce son verilmelidir. Başta Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) olmak üzere ilgili diğer idareler yasa ve yönetmelikleri uygulamalı, denetimlerini düzenli bir şekilde yapmalıdır. Sektörde haksız rekabet mutlaka önlenmelidir. Kaynaklarımızın yok pahasına ihraç edilmesine izin verilmemelidir. Seramiğin hammaddesi olan kil ve feldspat fiyatları düzenli takip edilmeli, Ukrayna kilinin fiyatlarının yüksekliğinin nedeni araştırılmalıdır. Orta Anadolu bölgesindeki K- feldspat rezervleri üzerinde ARGE çalışmalarına başlanılmalıdır. Teknik Nezaretçilik konusunda yaşanan sorunların çözümü için Maden Mühendisleri Odası daha fazla müdahil olmalıdır. Zeytincilik yasasının gözden geçirilmesi uygun olacaktır. Zeytinciliği de koruyacak fakat sektörün çalışmasına da olanak sağlayacak ortak bir çözüm için çalışmalar yapılmalıdır."

İçeriğindeki elemente göre kendi içinde potasyumlu, sodyumlu ve kalsiyumlu olmak üzere üç gruba ayrılan feldspatların dünya üretiminin % 60'ı cam, % 35'i seramik sanayiinde, % 5'i kauçuk, plastik ve boya sanayilerinde dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.