Madencilikte havza bazlı işletmeciliğe geçilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni bir düzenleme ile işyeri-ocak bazında madencilik yerine, havzaların verilmesine yönelik düzenleme yapılacağını bildirdi
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, madencilikte havza bazlı işletmeciliğe geçileceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, madencilik kazaları ile iş kazaları ve iş güvenliği ağırlıklı tartışma yaşandı. Komisyonun başlaması sırasında CHP’li Musa Çam, “Taşeron ölümdür” yazılı tişört, bazı milletvekilleri de “emeklilikte yaş bekleyenler” yazılı tişört giydi. CHP sıralarının ardına da üzerinde Faruk Çelik’in Karnesi başlığı altında, bakanlığı döneminde iş kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısının yer aldığı pankart yer aldı.
Faruk Çelik, bütçeyi komisyona sunuş konuşmasında madenciliğe ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılacağını ve bunun içindeki en önemli unsurun işyeri-ocak bazında madencilik yerine havzaların verilmesine yönelik düzenleme olacağını belirtti. Çelik, peş peşe yaşanan maden ve asansör kazalarının herkesi yaraladığını belirterek, sorunun kanunların eksikliğinden kaynaklanmadığını, ana unsurun farkındalık ve bilinç eksikliği olduğunu söyledi. “Farkındalık eksikliği, kar hırsı ve iş güvenliği önlemlerini gereksiz maliyet görme”nin kazalara yol açan üç unsur olduğunu vurgulayan Çelik, bütün bunlarla mücadele edecekleri bir girişim başlattıklarını belirtti. Çelik, milletvekilleri tarafından da eleştirilen madenlerin kapatılmasının gündeme gelmesi halinde 50 kişinin engellemeye yönelik girişimde bulunduğu sözlerinin çarpıtıldığını ileri sürerek, “Samimi bir ortamda ikili görüşmede söylenmiş sözler çarpıtıldı. Tamamen iftiradır” dedi. Çelik, programlı denetimlerin 2015 yılında da yoğunlaşarak süreceğini vurguladı.
Ak Partili Sadi Bilgiç: Reaktif kanun yaptık
Milletvekilleri de konuşmalarında Faruk Çelik’in istifasını istediler. HDP Milletvekili Adil Zozani, Faruk Çelik’in bakanlığı yönetemediğini savunarak istifasını istedi. AK Parti Milletvekili Sadi Bilgiç de madencilikte asgari ücret ile çalışma saatlerine yönelik düzenlemeleri muhalefetin baskısı altında yaptıklarını ve reaktif bir düzenleme olduğunu belirterek, “İnsanların işsiz kalmasına yol açan reaktif bir düzenlemeyi yaptığımız için mahçubum” dedi. Bilgiç, Isparta’da geçici işçileri taşıyan araçta çok sayıda insanın ölmesine Bakanlığın sessiz kalmasını da eleştirdi.
İstihdam teşvikine 9 milyar TL harcanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdamı teşvik için (kadın, genç istihdamı, 5 puanlık primin Hazine tarafından karşılanması vb. uygulamalar) uygulamanın başladığı günden bu yana 41 milyar TL harcandığını, 2015 bütçesinde bu türden teşvikler için 9 milyar TL ödenek ayrıldığını açıkladı. Bakan Çelik, Türkiye’nin başarılı bir istihdam politikası uyguladığını belirterek, kriz döneminde istihdamını artıran ve işsizliği kontrol edebilen az sayıdaki ülkeden biri olduklarını kaydetti. İşe aracılık faaliyetlerinin de geliştiğini belirten Çelik, İŞKUR'un Dünya İş Kurumları Birliği yönetimine girdiğini, 2015'te Türkiye'de yapılacak genel kurulda da başkanlığa aday olacağını açıkladı. Çelik, sosyal güvenlik açığının yönetilebilir düzeye geldiğini, bu yıl açık finansmanı için 19 milyar TL harcama yapılacağını tahmin ettiklerini, 2015 bütçesinde de bunun için 18.1 milyar TL ödenek ayrıldığını belirtti.