Madımak sanığının mezarı açıldı

Sivasta 37 kişinin yakılarak öldürülmesi olaylarına karışan Cafer Erçakmak'ın hayatını kaybetmesinin ardından gizlice gömüldüğü iddiası üzerine mezarı incelenmek üzere açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ana davadan dosyaları ayrılarak yargılanan 7 firari sanıktan biri olan Cafer Erçakmak'a ait olduğu ileri sürülen mezar, yürütülen soruşturma kapsamında açıldı.

Cafer Erçakmak'ın (72), 10 Temmuz'da Sivas'ta oğluna ait evde öldüğü ve 11 Temmuz'da sabah saatlerinde aile bireylerince  güvenlik güçlerine haber verilmeden "gizlice" Yukarı Tekke Mezarlığında toprağa verildiği iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Erçakmak'a ait olduğu öne sürülen mezar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına yazdığı müzekkere doğrultusunda cumhuriyet savcısı, polis ve doktor gözetiminde açıldı.

Bir yüzünde "Mehmet Dayı", diğer yüzünde ise "C.E. 11.07.2011" yazılı olan mezar tahtasının bulunduğu kabrin açılışı sırasında, Erçakmak'ın oğlu Ömer Ergin Erçakmak, müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, Pir Sultan Abdal Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım da hazır bulundu.

Etrafı brandayla kapatılan mezarın açılma işlemlerini Sivas Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri de kamerayla görüntüledi.

Cesedin Erçakmak'a ait olup olmadığının tespiti için kan, kıl ve kemik örnekleri alındı. Alınan parçaların İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderileceği öğrenildi. Mezardan alınan örnekler soğutucu özelliği olan özel bir kutuya konularak Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına ait bir araçla götürüldü.

Mezarın bulunduğu geniş bir alan güvenlik şeridiyle kapatıldı. Basın mensupları olay yerine yaklaştırılmadı. Mezarın kapatılması sırasında Erçakmak'ın oğlu Ömer Ergin Erçakmak'ın da toprak attığı gözlendi. Bu arada kapatılan mezarın üzerindeki tahtada, daha önceki yazıların yerine "Hasanoğlu Cafer Erçakmak" yazıldığı görüldü.

Kimliğini belirleyecek testler yapılacak

Davanın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, mezarın kapatılmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin talimatına uygun olarak Erçakmak'ın mezarının açıldığını ifade etti.

Adli tıp görevlileri tarafından kimliğin saptanmasını sağlayacak örnekler alındığını söyleyen Sarıhan, şöyle konuştu:

"Bundan sonra biyopsi sonuçlarını, adli tıp sonuçlarını beklememiz gerekecek. Adli tıp sonuçları elimize ulaştığı andan itibaren biliyorsunuz dilekçemizde iki konu var. Bir saklanmaya yardımcı olanlar hakkında işlem yapılması, herhangi bir biçimde ihmali görülenler, yakalama konusunda kurum ve kişiler hakkında işlem yapılması konusunda talepte bulunacağız. Yasal süreç bu" dedi.

2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Sivas olaylarının "bir numaralı sanığı" olduğu ileri sürülen ve yıllardır "kırmızı bültenle" aranan 72 yaşındaki Cafer Erçakmak'ın cumhuriyet savcılığının ve güvenlik güçlerinin bilgisi olmadan aile bireylerince toprağa verildiği iddiası üzerine Sivas Emniyet Müdürlüğü araştırma başlatmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Erçakmak'ın ölüp ölmediğinin tespiti hususunda gerekli inceleme ve araştırmanın yapılarak mahkemeye bilgi verilmesi için Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir