Mado, Malezya'da keçi çiftiliği kuracak

Firma, kendi geliştirdiği Madobeyazı keçilerinin embriyolarını Avusturalya ve Yeni Zelanda'dan getirecekleri keçilere transfer edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Türkiye'nin ünlü dondurma markası Mado, Malezya'da keçi çiftiliği kuracak.

Firma, kendi geliştirdiği Madobeyazı keçilerinin embriyolarını Avusturalya ve Yeni Zelanda'dan getirecekleri keçilere transfer edecek.

Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, Malezya'nın Başkenti Kuala Lumpur'da tropikal meyvelerden dondurma yapmak için bir keçi çiftliği kuracaklarını söyledi.

Kendilerine Malezya'dan partner de bulduklarını ifade eden Kanbur, ilk etapta palmiye ağaçlarının içinde 2 bin dönümlük bir keçi çiftliği kuracaklarını söyledi.

Malezya'ya embriyo transferi

Yaklaşık 40 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Kanbur, şöyle konuştu:

"Tropikal meyvelerden oluşan dondurma yapımında ihtiyaç olan keçi sütünü elde edeceğiz. Keçi çiftliğine ilk etapda Yeni Zelanda ve Avustralya'dan getirilecek olan ana keçilere Bizim Kahramanmaraş'taki kendi üretimimiz olan verimliği yüksek ve sıcak bölgelerde yaşayabilecek Madobeyazı ırkı keçilerden 3 bin 500 tane embriyo transfer ederek aşılayacağız.

Bu embriyoların alımı, trasferi ve aşılanmasını Avustralyalı bilim adamlarınca yapılacak. 10 kişilik bir ekip ön çalışmalara başladı. Bu keçiler yüksek verimliğin yanında 3'er yavru vermeleri nedeniyle 5 yılda 20 bin sayıya ulaşma planı içindeyiz."

Dünyanın artık tropikal meyveleri tercih ettiğini kaydeden Kanbur, "Firma olarak bunu dikkate alarak ananas, karambola, hindistan cevizi, pitahaya, curuba, papaya, avokado, kumkuat, liçi, lime, çerimoya, fejoya, kivano, mango, rambutan, pepino, granadilla, tamarillo, mangosten ve kivi gibi tropik iklim kuşağında yetişen meyvelerden dondurma yapacağız. Çiftlik projesinin ana gayesi de bu. Kaliteli dondurma için bizim keçi sütüne ihtiyacımız var. Bu sütü de ancak kendi çiftliğimizden temin edebiliriz" şeklinde konuştu.

Kanbur, proje üzerinde yaklaşık 2,5 yıldır çalıştıklarını vurgulayarak, Uzakdoğu'daki 5 ülkede faaliyet gösteren bir firmayla protokol imzaladıklarını belirtti.

Kanbur, Uzakdoğu'da 6 ay içinde 10 Mado Kafe açmayı planladıklarını bu sayıyı da 5 yılda 155'e çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti. Kanbur, başlangıçta Malezya, Endonezya, Singapur, Tayland, Hong Kong ve Güney Kore'de faaliyetlerinin olacağını ancak nihai hedeflerinin 11 ülke olduğunu ifade ederek, "O bölgede 500 milyon insan var, Türk damak tadını oraya kaydırmak istiyoruz. O bölgede 500 milyon insan var ama dondurma kültürü hiç gelişmemiş. Kışın en şiddetlisi 28 derece. Bu 12 ay 365 gün bu ülkede dondurma yenilebilirliğini gösteriyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir