Mahkemeyi reddettiler

Ergenekon davasında söz alan sanık avukatları, mahkemenin uygulamalarını eleştirerek, heyetin başkanı ve üyelerini reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - "Ergenekon" davasına giren sanık avukatları, mahkemenin uygulamalarını eleştirerek, heyetin başkanı ve üyelerini reddetti.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan tutuklu sanık CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı, mahkemenin avukatların sözlü talep hakkını kaldırdığını, duruşma salonunda müvekkilleriyle görüşmelerinin engellendiğini söyledi.
 
Avukat ve müvekkil arasındaki görüşmelerin de denetime tabi tutulmaya başlandığını ifade eden Helvacı, sanıkların uzun süreli duruşmalardan men edilmesini eleştirdi.
 
Helvacı'nın, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini ve baskı altında olduğunu belirtmesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Baskı altında olduğumuzu nereden çıkarıyorsunuz" diye tepki gösterdi.
 
Mahkemenin, tanıkların dinlenildiği aşamada ön yargılı olduğunu savunan Helvacı, mahkeme başkanı ve tüm üyelerini reddettiklerini söyledi.
Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun avukatı olan kızı Nazlı Çubuklu, emekli Albay Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatı Oktay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu bazı avukatlar da mahkeme heyetini reddettiler.
 
Avukatlar, mahkemenin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiğini ifade ederek, mahkemeyi reddettiklerini söylediler.
Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.
 
Duruşmanın ardından avukatlar yaptıkları ortak basın açıklamasında, mahkeme heyetinin Türkiye'nin önde gelen aydınlarının, milletvekillerinin, siyasilerinin, bilim insanlarının, hukukçularının, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emekli ve muvazzaf askerlerinin hürriyetlerini, hiçbir hukuki gerekçe göstermeden gasp ettiğini savundu.
Mahkemenin, keyfi muamele ve görevi kötüye kullanmak, hürriyeti tahdit etmek ve kamu görevi niteliğini taşıyan avukatlık görevini yaptırmamak için direnme suçlarını işlediği öne sürülen açıklamada, yasaların açıkça hiçe sayıldığı belirtildi.
Adalet Bakanı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu bu hakimlerle ilgili yasal işlem yapmaya çağıran avukatlar, savunmayı baskı altına almaya yönelik hukuk dışı uygulamaların yapıldığını ileri sürdükleri Silivri'de "hukuk cinayetinin" işlendiğini belirterek, mahkeme heyeti başkan ve üyelerini reddettiklerini açıkladılar.
 
20 savunma tanığı dinlenecek
Bu arada mahkeme heyetinin sanık ve avukatlarının talebi üzerine dinlenilmesine karar verdiği tanık sayısının 20 olduğu bildirildi.
Mahkeme, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, "28 Şubat" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Teoman Koman, eski emniyet amiri Ahmet İhtiyaroğlu ve Ak Parti Milletvekili Şirin Ünal, eski DSP'li olan CHP Milletvekili Emrehan Halıcı, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ve Faruk Demir'in dışında Haluk Yurtsever, Tayfun Devecioğlu, Erkan Çınar, Ali Esenler, Kemal Karademir, Türkay Tüdeş, Ali Ergülmez, Mustafa Nemli, Burak Güneş, Mustafa Erkan, Ramazan Selçuk, Mesut Gülger ve Özcan Erdoğan'ı da tanık olarak çağırdı.
 
"Balyoz" kararına tepki
Bu arada, "Balyoz Planı" davasında 16 yıl hapisle cezalandırılan tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek yazılı açıklama yaptı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin masum insanlara haksızlık ve hukuksuzluk yaptığını savunan Çiçek, bir listede adı olması nedeniyle 16 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası aldığını ifade etti.
Çiçek, "Bu ülkenin aklı ve vicdanı hür, demokrasi ve insan haklarından yana tüm aklıselim insanlarını, haklarına, özgürlüklerine sahip çıkmaya, masum inanlara yapılan eziyet ve işkenceye tepki vermeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Yine "Balyoz Planı" davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan bu davanın tutuklu sanığı emekli Koramiral Otuzbiroğlu da, duruşma salonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kararı eleştirdi.
Otuzbiroğlu, "Bu karar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne vurulmuş bir darbedir" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir