Makarna ve unda damping engeli yargıya taşınıyor
İhracatçılar, Türkiye'nin makarna ihracatına karşı ABD'nin ve Endonezya'nın Türkiye'nin ihraç ettiği un için yürütüğü anti-damping soruşturmalarına karşı hukuksal yollara başvuruyor.
M. Tekin ÇİÇEK
GAZİANTEP - ABD tarafından Türkiye'de üretilen makarnaya karşı uygulanan anti-damping soruşturmasının ardından Endonezya'nın da una karşı aynı uygulamayı başlatarak ihracatçıyı zora sokması karşısında ihracatçılar hukuksal yollara başvurmaya hazırlanıyor. Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı, uluslararası mahkemelerin devreye sokulmasını sağlayacaklarını açıkladı. Öte yandan ABD'nin makarnaya yönelik uyguladığı anti damping uygulamasıyla ihracatçıların yıllık zararının 50 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu toplantısı Ankara'da yapıldı. Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı olan Şahin Batallı, Ankara'da düzenlenen Sektör Kurulu toplantısına başkanlık yaptı. Kurulun ana gündem maddelerine ABD ve Endonezya'nın makarna ve una yönelik uyguladıkları anti-damping soruşturması damgasını vururken toplantıda un ve makarna sorunu ele alınarak çözüm için hukuksal sürecin başlatılması kararı alındı. Kurulda ayrıca tarımsal ürünlerin ihracatı için farklı pazarlar oluşturulması yönünde kurulan tanıtım guruplarının ortak hareket etmesi, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda ürünlerin tanıtımıyla ilgili ortak projelere yönelmeleri yönünde daha önce alınan karar da yenilendi. toplantıda, 6 ayrı ihracatçı birliklerinden birer üyeden oluşturulacak olan yeni bir komisyonun TURQUALTY'den bütün sektörlerin daha iyi koşullarda ve daha fazla yararlanması yönünde de bir karar alındı.
'Anti-damping siyasi'
Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Şahin Batallı, anti-damping soruşturmasının siyasi olduğunu belirterek, "ABD ve AB ülkelerinden sonra bazı Asya ülkelerinin de son zamanlarda Türkiye'de üretilen tarımsal ürünler başta olmak üzere bir çok ürünle kalite anlamında baş edemeyince siyasi kararlarla anti-damping soruşturması açtı. Türk ürünlerinin kendi ülkelerine ihraç edilmemesi için ellerinden geleni yapmaktalar" değerlendirmesini yaptı.
Sorunun çözülmesi için hukuksal çalışmaları başlattıklarını belirten Batallı şunları söyledi:
"Gerek üreticilerimizin gerekse ihracatçılarımızın mağduriyetinin önlenmesi ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarındaki payının arttırılması için bu uygulamalara karşı hukuksal süreci başlattık. Söz konusu ürünlerin bu ülkelere ihraç edilebilmesi için ilgili ülkelerin ve uluslararası mahkemelerin devreye sokulmasını sağlayacağız. Sektör kurulumuz bu yönde önemli bir adım atarak alınan kararların takipçiliğini de yapacak. Türk markalarının yabancı piyasalarda ilgi görmesi ve özellikle ABD piyasalarından daha büyük paylar alması elbette bu ülkelerin üreticilerini ahlaki olmayan yollarla Türk ürünlerine karşı mücadele etmeye sevk etmiştir. ABD'nin makarnaya yönelik uyguladığı anti damping soruşturması sonucu ihracatçımızın yıllık kaybı 50 milyon dolardır. Alınan kararlarla mücadele edilecek, dünya piyasalarında Türk ürünlerinin hak ettiği yerlere ulaşabilmesi için üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz."
Sektör Kurulu toplantısında alınan kararların Türkiye Makarna Üreticileri Derneği tarafından da desteklendiği kaydedildi.