Makinede ihracat 8.7 milyar dolara ulaştı

Makine sektörü ihracatı yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5 artarak 8.7 milyar dolara ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, makine sektörünün ihracatının bu yılın ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 8,7 milyar dolara ulaştığını bildirdi. 

MAİB açıklamasına göre Dalgakıran, sektörün ihracatının bu yılın ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artarak 8,7 milyar dolara ulaştığını kaydetti. 

Sektörün ihracattaki istikrarlı artışının devam edeceğini aktaran Dalgakıran, sektörün geçen yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 45,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, bu yılın aynı döneminde yüzde 52,3'e ulaştığı bilgisini verdi. 

Türk makinelerinin dünya sıralamasında hak ettiği yeri alacağını vurgulayan Dalgakıran şunları kaydetti: 

"Makine Tanıtım Grubu faaliyetleri kapsamında hedef ülke olarak belirlenmiş olan ve yoğun lobi faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden geri dönüşüm almaktayız. Örneğin, ülkemizin makine ihracatında yüzde 16'lık bir paya sahip olan Almanya'ya yapılan ihracatta 2014 yılı ocak-haziran döneminde yüzde 13,8 oranında artış sağlanmıştır. En fazla makine ihracatı gerçekleştirilen ülke sıralamasında ikinci sırada yer alan Amerika'ya ihracatta yüzde 27,9, üçüncü sırada yer alan İngiltere'ye ihracatta ise yüzde 1,7'lik artış yaşanmıştır. İlk üç ülkenin yanı sıra en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerden Fransa, İtalya, İran ve İspanya'ya yapılan ihracatımızda da artış var. Önemli makine ithalatçıları içerisinde gerilemeler de yaşandı. Rusya'ya ihracatımızda yüzde 7,9, Irak'a ihracatımızda yüzde 10,2, Azerbaycan'a olan ihracatımızda ise yüzde 8,1 azalma yaşandı." 

Bu konularda ilginizi çekebilir