Maksadımı aştım

Bakan Akdağ, "Şişmanlık sorunu için herhangi bir kişiyi rencide edici bir ifade kullanmam söz konusu bile olamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obezite hastalar için kullandığı "şişko" ifadesinin maksadını aşmış olabileceğini belirtti.

Bakan Akdağ, kanser ve nedenlerinin konuşulduğu bir toplantıda kullandığı "şişko" kelimesine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı. Toplantıda, bilimsel verilen obeziteyi kanserin önemli nedenlerinden biri olarak gösterdiğine işaret ettiğini anımsatan Akdağ, "Sağlık Bakanı ve hekim kimliğimle hastalık olarak gördüğüm 'şişmanlık sorunu' için herhangi bir kişiyi rencide edici bir ifade kullanmam söz konusu bile olamaz" dedi.

"Aşağılayıcı bir anlamı olabilir"

Akdağ, konu ile ilgili "farkındalığı" artırmak için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Necdet Ünüvar ile arasında bir konuşma geçtiğini ifade etti. Buna göre, Akdağ ve Ünüvar'ın konuşması şöyle:

"Akdağ; Şu anda Türkiye'de her üç kişiden bir obez. Burada Plan ve Bütçe Komisyonumuzun değerli bir üyesi Sayın Necdet Ünüvar var. Kendisi Endokrin hastalıkları profesörüdür. Sayın Ünüvar şişman mı diyelim şişko mu diyelim? Belki şişko demek daha doğru olur. Çünkü kabullenmiyoruz.

Ünüvar; Aşağılayıcı bir anlamı olabilir.

Akdağ; Sayın milletvekilimiz diyor ki 'Aşağılayıcı bir anlamı olabilir' Ama kabullenmiyoruz. Şu salondaki insanların bile birçoğu -bu hususta en büyük farkındalığı olan insanlarsınız- vücut kitle endeksini belki bilmiyor. Ben biliyorum kendi durumumu. Şişko değilim ama bir adım kalmış durumdayım. Onun için tedbirimi aldım. Kilo vermeye başladım. Daha fazla hareket etmem gerektiğini biliyorum. Daha az yemek yemem gerektiğini biliyorum. Topluma bu hususta hepimiz mesajlar vermeye devam edeceğiz."

Yukarıdaki diyalogdan da anlaşılacağı üzere samimi bir ortamda konunun hassasiyetine dikkat çekmek amacıyla kullandığı "şişko" ifadesinin maksadını aşmış olabileceğini vurgulayan Akdağ, "Sekiz yılı aşkın süredir sadece insanımızın sağlığına odaklanmış ve bunu dert edinmiş bir siyasetçi olarak hiçbir vatandaşımızı aşağılamam ve kırıcı ifadeler kullanmam söz konusu değildir, olamaz. Bu görev ahlakıma ve sorumluluk bilincime ters bir durumdur. Bu diyalogun kamuoyuna yanlış bir şekilde yansıtılması sonucu bazı vatandaşlarımızın incinmesi, beni öncelikle bir insan ve Sağlık Bakan olarak derinden üzmüştür."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir