Malatya'da ishal şikayetleri arttı

Battalgazi ilçesinde 700 kişi ishal şikayeti nedeniyle sağlık ocaklarına başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA - Malatya'nın Battalgazi ilçesinde ishal şikayetiyle sağlık ocaklarına başvuranların sayısı 700'ü aştı.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 4 günde sağlık ocaklarına başvuranların sayısının 700'ü aştığını belirterek, özellikle ilçeye yüksek miktarda klorlu suyun verilmeye başlanmasının ardından vakalarda azalma olduğunu kaydettiler. Ramazan ayının başlaması nedeniyle iftar saatinden sonra vakalarda artış olması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını ifade eden yetkililer, ilçeye suyun düzenli verilmeye devam etmesi halinde salgının daha kısa sürede kontrol altına alınabileceğini dile getirdiler. Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın yaptığı açıklamada, kentin içme suyunun karşılandığı kaynak olan "Kaptaj"dan Battalgazi ilçesi de dahi 23 yerleşim yerine su verdiklerini belirtti.

Akın, şunları söyledi:

"Bu yerleşim yerleri kendi nüfus oranlarına göre su alıyor. Ancak bazı yerleşim yerlerinde su idare edilemiyor. Sular kaçak olarak kullanılıyor. Sulamada, halı ve yün yıkamada kullanılıyor. Suyun yetmemesi ondan kaynaklanıyor. Battalgazi Belediyesi ana kaynaktan kendisine düşen miktarı daima almıştır. Hiçbir zaman suyu kesilmemiştir. Yüksek yerlere su verebilmek için yaptırdıkları depoya suyun çıkabilmesi için motor koymaları gerekiyordu, ancak bu işlemi yapmadıkları için yüksek kottaki depolarına alttaki depolardan su basamıyorlar."

Kanalizasyon suyunun sulamada kullanıldığını ifade eden Akın, şöyle devam etti:

"Kanalizasyon suları sulamada kullanıldığı için buralara kokudan girmek mümkün değildir. Sulamada kullanılan kirli sular ishal vakalarının ana sebebidir. 23 beldede zaman zaman sular kesilip verildiği halde bu ishal vakaları yaşanmamıştır. Sular kesildikten sonra yeniden depoya su verilirken hiper klorlama yapılarak verilmesi gerekiyor. Bu kurala Battalgazi Belediyesi uymamıştır. Ayrıca 23 yerleşim yerinde salgın olmadığına göre salgın müşterek sudan kaynaklanmamaktadır. Biz yine de iki depoya hiper klorlama düzeneği kurmaları için yardımcı olduk."

Battalgazi ilçesinde içme suyunda yapılan kesintiler ve kanalizasyon borularının kırılarak pis suyun sulamada kullanılması sonucu ishal salgını başlamış ve çok sayıda kişi sağlık ocaklarına başvurmuştu. Malatya Valiliğince kriz masası oluşturulmuş, acil önlem olarak ilçeye yüksek klorlu ve basınçlı su verilmesi kararlaştırılmıştı.