Malezya'dan Türkiye'ye 'şüpheli militan' çıkışı

Malezya, Türkiye'nin şüpheli militanları uyarı yapmadan Malezya'ya gönderdiğini iddia ederek, 16 şüpheli şahsın arandığını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Malezya polisi, bu ay başkent Kuala Lumpur'da Güneydoğu Asya Oyunları çerçevesinde yapılacak uluslararası spor karşılaşmaları öncesinde başkentteki güvenlik denetimlerini sıkılaştırdı.

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, Türkiye sınırından İslam Devleti örgütüne katılmak için Suriye'ye geçerken yakalanan yabancı uyruklu şüphelilerin Türkiye tarafından Malezya'ya gönderildiğini söyledi.

Kaynak, "Türkiye uluslararası prosedürü uygulamalıydı. Öncelikle en son çıkış yaptıkları noktaya iade edilmeleri gerekirdi; ayrıca bu kişilerin gönderildikleri ülkeye bilgi verilmesi gerekir" dedi.

Aktarılan bilgiye göre, şüphelilerin Malezya'ya ne zaman gönderildiği belli değil.

Geçen hafta Malezya Başbakan Yardımcısı Ahmed Zahid Hamidi, "Türkiye'den gönderilen en az 16 militanı arıyoruz" demişti.

Polis, Türk yetkililerin şüphelilere, son çıkış noktalarına ya da Malezya'ya gitmek seçeneğini sunduğunu, bu kişilerin de vize kolaylıkları sağladığı için Malezya'ya gelmeyi tercih ettiklerini iddia ediyor.

Haberde, "Kuala Lumpur'daki Türkiye Büyükelçiliği, bu konuda yorum talep eden e-posta mesajına yanıt vermedi" ifadesi de yer alıyor.