Mali yönetim yasasına kısmi iptal RG'de

Yüksek Mahkeme, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 15. maddesini iptal etti, bazı maddelerinin iptal istemini ise reddetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi'nin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kısmi iptalinin gerekçesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

CHP'nin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun bazı maddelerinin iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, 2009 yılında yaptığı esas incelemesinde Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 15. maddesini iptal etti bazı maddelerinin iptal istemini ise reddetti.

Mahkemesi kanunun "Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu" başlıklı 2. bölümünün merkezi yönetim bütçe kanununun kapsamını düzenleyen 15. maddesinin ikinci fıkrasının birinci tümcesinde yer alan, "kısmen veya tamamen uygulanmayacak" ibaresini, oy çokluğuyla iptal etti.

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararında ise bütçe kanunlarının zamanında hazırlanamaması veya kabul edilememesinin, kamu düzeninde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekilerek, anayasada bütçe kanunlarının hazırlanmalarında, diğer kanunlardan farklı özel usullerin benimsendiği kaydedildi.

Anayasanın 89. maddesinde cumhurbaşkanına, yayınlanmasını uygun bulmadığı kanun tekliflerini, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderme yetkisi verilmiş olduğu halde, bütçe kanunlarının bu yetkinin dışında tutulduğunun anımsatıldığı gerekçeli kararda, "Bütçe kanunlarına bütçe ile ilgili olmayan kurallar konulması, anayasanın öngördüğü olağan usullerle çıkarılamayan kimi kanun kurallarının sağladığı kolaylık nedeniyle bütçe kanunlarıyla düzenlenmesi eğilimini ortaya çıkartabilecek niteliktedir. Bu itibarla, bütçe kanunu ile mevcut diğer kanun hükümlerinde açık veya zımni değişiklik yapılması veya mevcut kanun hükümlerinin kaldırılması yasaklanmıştır" denildi.

Bütçe kanunundaki düzenlemeler Anayasaya uygun olmalı

Bütçe kanunundaki düzenlemelerin hangi eylemler, kişiler veya işlemler için geçici veya sürekli uygulanamayacağının belirtilmesinin ‘bütçe ile ilgili' ve diğer anayasal ilkelere uygun olmak kaydıyla yasa koyucunun takdirinde olduğunun belirtildiği gerekçeli kararda, "Dava konusu kuralla kısmen veya tamamen uygulanamayacak hükümlerin bütçe kanunlarında yer almasına olanak tanınması, bu kanunlarda o yıl için değişiklik yapılması anlamına gelir" denildi.

Başvuruda iptali istenen diğer bazı maddelerle ilgili "iptal isteminin reddine" karar verilirken, bazı kanunlarla "konusuz kalan" diğer iptali istenen maddelerle ilgili "karar verilmesine yer olmadığına" karar verildiğine de gerekçeli kararda yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir