Maliye Bakanlığı bütçesi kabul edildi

Şimşek, "Bankaları müşterileriyle yaptıkları kredi kartı anlaşmaları konusunda zorlayamayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediye ve il özel idarelerinin istihdam büroları değil, hizmet büroları olmasını istediklerini söyledi.

Şimşek, "Bankaları müşterileriyle yaptıkları kredi kartı anlaşmaları konusunda zorlayamayız" dedi.

Bakan Şimşek, TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında milletvekillerinin bakanlık bütçesi üzerindeki sorularını yanıtladı.

Denetim elemanlarının vergi mükelleflerini matrah artırmaya hiçbir şekilde zorlayamayacağını belirten Şimşek, "Bu söz konusu olamaz" dedi. Muhalefet partisi milletvekillerinin bu sözlerine itiraz etmesi üzerine Şimşek, şunları kaydetti:

"Bir yerde yanlışlık varsa düzeltiliriz. Bize spesifik bilgiyi verin, üzerine gidelim. Ben genel ilkelerden bahsediyorum. Mükellefleri yapılan düzenlemeler konusunda bilgilendirmekle sorumluyuz. 'Bakın böyle bir imkan var, şartları budur' demek onları zorlamak anlamına gelmez. Hiçbir şekilde mükelleflerimizi matrah artırmaya zorlamayız, zorlayan olursa da gereğini yaparız."

Milletvekillerinin, "Yapar mısınız?" sorusunu Bakan Şimşek, "Yaparım" diye yanıtladı.

Çiftçilerin elektrik borçları ile belediyelerin vergi borçlarının da yapılandırma kapsamında olduğunu anımsatan Şimşek, "Aşağı yukarı, hemen hemen herkesi kucaklayacak şekilde kolaylık sağlıyoruz. Dolayısıyla, belediyelerimizin ve çiftçilerimizin bu işin dışında tutulması diye bir şey söz konusu değildir" dedi.

Kredi kartlarının, bankanın vatandaşla yaptığı bir sözleşme sonucunda verildiğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz dönemde buna ilişkin bir düzenleme de yaptık ama hiçbir şekilde bankaları zorlayamayız. Bankalar istediği zaman böyle bir kanuna gerek kalmadan kredi kartı mükellefiyle oturup, istediği şekilde faizi, vadeyi düzenleyebilir. Şu anda buna kanuni bir engel söz konusu değil. Çünkü sonuç itibarıyla özel bir anlaşma... Banka ile tüketici arasındaki bir anlaşmadır."

Bakan Şimşek, Türkiye'de AB'nin birçok ülkesine göre vergi yükünün düşük olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra imkanımız olursa daha düşük vergi yükünü -ama seçici bir şekilde- istihdama, rekabet gücüne yönelik kullanmayı tabii ki isteriz" diye konuştu.

Kurumlar veya gelir vergisinde mükelleflerin bazı harcamalarının düşürülmesine imkan sağlayacak çalışmalar yapılabileceğini anlatan Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu'nun düzenlenmesine ilişkin çalışma yapıldığını hatırlattı. Şimşek, "Bu çerçevede bir düzenleme yapılabilir ama şu an için nihai şekli verilmiş bir düzenleme olmadığı için detaylarına girmek istemiyorum" dedi.

Şimşek, İçişleri Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan Köy Kanunu kapsamında muhtarların sorunlarının giderileceğini söyledi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir