Maraş'ta 'enerjik' dönüşüm

Kentte 62 HES projesi gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam ederken, Maraşlı sanayici Türkiye genelinde toplam 100 HES'e imza atmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ - Handan Sema CEYLAN

KAHRAMANMARAŞ - Türkiye iplik üretiminin yüzde 27.4'ü Kahramanmaraş'tan geliyor.

İhracatının ağırlığı da tekstilden. Ancak bu 'tekstil kenti' şimdi önemli bir değişimi başlatmış durumda. Maraşlılar enerjiye yatırım yapıyor! Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk "Maraşlılar HES projelerine saldırıyor" diyor. İlde 62 HES projesi var. Başka bölgelerdeki yatırımlarla bu sayı 100'ü buluyor. Afşin Elbistan'ın C - D üniteleri devreye girdiğinde Maraş 'enerji üretim merkezi' olacak. Devam

eden 981 milyon dolarlık yatırımın yüzde 83.4'ü (819 milyon dolar) enerjiye yapılıyor.

Yatırımda ikinci büyük payı 72 milyon dolarla gıda alıyor. Ülker arazi almış. Kent merkezine yakın bir arazi daha alarak endüstriyel üretim yapacağı söyleniyor. Kılıçbalık, alabalık üretim tesisi kurmuş. 25 alabalık üretim tesisi faaliyette. 25 yenisi için proje çalışması var. Turizm heyecanı dikkat çekiyor. Germenika antik kenti büyük umut yaratmış. Balduk, "Mozaikleri Zeugma'dan zengin. Efes'ten bile büyük olabilir" diyor. TÜRSAB yönetimi davet edilmiş. Maraş'ın tur paketlerine girmesi için çalışılıyor. Çelik mutfak eşyasına yatırım eğilimi var. Atölyeler endüstriyel üretime dönmüş.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir