Marka tescil başvuru sayısı 100 bine yaklaştı

Türkiye'de her iki marka başvurusundan birinin sahibi İstanbul oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Marka tescil başvuruları, Kasım ayının ilk döneminde 95 bin rakamını aşarak hedef olan 100 bin marka başvurusuna yaklaştı.

Marka ve patent firması Acar Patent'in Türk Patent Enstitüsü (TPE) verileri doğrultusunda hazırladığı rapora göre, 2011 Ekim ayı itibariyle 85 bine ulaşan marka tescil başvuruları, Kasım ayının ilk döneminde 95 bin rakamını aşarak hedef haline getirilen 100 bin marka başvurusuna yaklaştı.

Yeni marka başvuruları 2010 Ekim ayı ile kıyaslandığında yüzde 35 ile yüksek oranda artış gösterirken, 2011 Eylül ayına göre ise Ekim ayında yüzde 28 artış kaydettiği ve 10 bin sınırını zorladığı gözlendi.

Rapora göre, Türkiye'de her iki marka başvurusundan birinin sahibi İstanbul oldu. Ekim ayında 4 bin 154 başvuru yapan İstanbul, liderliği elinde bulunduruyor.

Başkent Ankara, marka tescil başvurularında yükselişe geçerken, İzmir, Bursa ve Antalya illeri takibini sürdürdü. Dört ilin marka başvuru sayısı İstanbul'un yarısı iken, Ankara'nın tam 6 katı başvuru yapan İstanbul'un nüfusa paralel olarak markasına sahip çıktığı gözlendi.

Gaziantep, Konya, Mersin ve Hatay ''istikrarlı bir duruş'' sergilerken, Kayseri, Sakarya ve Rize 2011 yılının en yüksek rakamlarına ulaşan iller oldular.

Doğu bölgesinde Malatya ve Şanlıurfa marka tescil başvurularında liderliği paylaşırken, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan'da marka başvuruları arttı.

Eylül ve Ekim aylarında marka başvurusu yapılmayan Ardahan'ın 2011 yılındaki toplam başvuru sayısı dörtte kalırken, Hakkari, Siirt ve Sinop'tan Ekim ayında hiç başvuru olmadı.

Türkiye'de markayı tescil yoluyla korumanın öneminin geç anlaşıldığını belirten Acar Patent Genel Müdürü Savaş Gümüş, TPE'nin 35. sınıfta yaptığı içerik değişikliğinin ve marka bilincinin insanlarda oluşmasından sonra, marka tescil başvurularına rağbetin arttığını ve marka ismi bulmada rekabet yaşandığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir