Marmara Denizi'nde deprem araştırması
İTÜ ve İtalyan bilim adamları Marmara Denizi'nde depreme yönelik araştırmalara yapacaklar.
İSTANBUL - İTÜ Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Araştırma Merkezi (EMCOL) ile İtalyan Ulusal Araştırma Kurumu'na (CNR) bağlı Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü (ISMAR) bilim adamları, 26 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında Urania gemisiyle Marmara Denizi'nde beklenen Marmara depremine yönelik araştırmalar yapacak.
İTÜ EMCOL'den Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı yazılı açıklamada, Fransız L'Atalante gemisiyle 2002-2007 yılları arasındaki denizaltı çalışmaları sırasında deniz tabanında bulunan canlı faylar boyunca gaz ve su çıkışları olduğunun saptandığını ve bunun üzerine deniz tabanına bu akışkanların fiziksel ve kimyasal özelliklerini sürekli olarak ölçüp izlemek için sabit denizaltı gözlem istasyonlarının kurulmasının önerildiğini hatırlattı.
Görür, söz konusu akışkanlar depremin olduğu derinliklerden fay düzlemlerini kullanarak deniz tabanına ulaştıkları için bunların fiziksel ve kimyasal özelliklerinde olabilecek ani değişikliklerin depremin oluşumuyla ilgili önemli ip uçlarını günlerce önceden haber vermelerinin mümkün görüldüğünü kaydetti.
Bir AB Çerçeve Programı projesi olarak yürütülecek bu çalışmanın AB dışında İTÜ, CNR ve ISMAR tarafından da desteklendiğini vurgulayan Görür, şöyle devam etti:
"AB, 2004 yılında Güneydoğu Asya'da olan tsunami felaketinden sonra kendi ülkelerinin de Akdeniz'de deprem, tsunami, volkanik patlama ve heyelan gibi doğal felaketlerle karşı karşıya kalmaması için Avrupa Denizleri Gözlem Ağı (ESONET) projesi oluşturmuştur. İTÜ EMCOL'ün çabalarıyla büyük bir deprem beklenen Marmara Denizi de bu projenin içerisine dahil edilmiştir. 26 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan çalışmalar işte bu proje kapsamında yürütülecektir.
Urania gemisinin çalışmaları sırasında fay boyunca gaz ve su çıkan alanlarda yüksek çözünürlü yandan taramalı sonar, chirp ve çok ışınlı batimetri çalışmaları yapılacak bazı alanlara piezometre adı verilen basınç ölçerler yerleştirilecektir. Bu çalışmaların ana amacı, daha sonra yerleştirilecek olan sabit gözlem istasyonları için en uygun yer seçimini yapmaktır. Hatta bu çalışma sırasında Marmara Denizi'nden Körfeze girişte bir pilot denizaltı gözlem istasyonu da kurulacaktır."
Görür, bu bölgenin, 1999 deprem kırığının Marmara'ya ulaştığı son nokta olduğunu ve beklenen Marmara depremini ilk hissedecek alanlardan biri olacağını dile getirerek, Türk araştırma ekibinde ilk etapta kendisinin yanı sıra Prof. Dr. M. Namık Çağatay, Prof. Dr. Remzi Akkök ve Dr. Sinan Özeren'in yer alacağını bildirdi.