Marmara Depremi'nde ölenler için anma töreni

17 Ağustos 1999'da yaşanan depremde hayatını kaybedenler depremin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler, 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde saat 03.02'de saygı duruşuyla anıldı.

Yaşamını yitirenler anısına anıta çelenk bırakıldı, denize karanfiller atıldı ve dua edildi.

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999 tarihinin Türkiye için bir milat olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Yazıcı, depremle ilgili yapılan her törende geçmişin muhasebesini yaptıklarını bildirdi.

Yazıcı, depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini dile getirerek, yapı stokları ve planlamaları bu bilinçle yapmanın hem devletin hem de toplumun görevi olduğunu anlattı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de 17 yıl önceki depremden gerekli dersleri alarak geleceği şekillendirmenin gayreti içinde olduklarını vurguladı.

"Bugün ve bu saat, bizim için sözün bittiği yer"

Depremde kaybettiği oğlunun mezarını 3,5 yıl süren araştırmalarının ardından mezarını kimsesizler mezarlığında bulan Emine Cebeci ise felaketin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen acısının hala taze olduğunu belirtti.

İnsanın evlat acısı yaşamasının zor bir durum olduğunu kaydeden Cebeci, şöyle konuştu:

"Evlat kolay yetişmiyor. Böyle bir durumda zaman ilaç olmuyor, zaman özlemini çoğaltıyor. Tek şey istiyorum; depremle ilgili gerekli tedbirler alınmalı. Diğer insanların, bizlerin yaşadığı acıları yaşamamasını istiyoruz. Bugün ve bu saat, bizim için sözün bittiği yer. 17 yıl önce oğlumla beraberdim ama şu anda değilim."

"Deprem önlenemeyen bir yaratılış gerçeği"

Gölcük Kavaklı sahilde düzenlenen törende konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, depremin önlenemeyen bir yaratılış gerçeği olduğunu belirterek, yaşanan coğrafya eğer deprem bölgesi ise bunun kaçınılmaz gerçek olduğunu söyledi. 

Güzeloğlu, "1999'daki depremde iletişimi, erişimi ve lojistiği sağlayamayan bir yerden dünya çapında organizasyonel başarıya erişmiş, kamu, yerel ve sivil işbirliğini zirveye taşımış bir konumdayız." ifadelerini kullandı.

"Deprem gündemden düşürülmemeli"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş da 17 yıl önce büyük bir deprem meydana geldiğini belirterek, büyüklük, etki alanı ve maddi kaybı açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden birini yaşadıklarını söyledi.

Kurtuluş, "Depremle ilgili sürekli eğitim şart. Halk mahalle bazında eğitilmeli, sık sık yapılacak tatbikatlarla deprem gündemden düşürülmemeli. Eğer deprem gündemden düşerse kötü neticelerle karşılaşabiliriz." ifadelerin kullandı.

Sakarya'da anma etkinliği

Depremde hayatını kaybedenler, Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneğinin Kent Meydanı'nda düzenlediği etkinlikte Yasin-i Şerif, hatim ve dualarla anıldı.

Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, burada yaptığı açıklamada, "Şimdi şapkayı önümüze koyup düşünme zamanı. Aynı acıları, sıkıntıları, ölümleri, milli kayıpları yaşamamamız için hepimiz bununla ilgili gayret edip çalışmamız lazım." dedi.

Yalova'da da depremde yıkılan bazı binaların enkazı üzerine kurulan anıtta ilahiler okundu, dualar edildi.

Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar, anıtı gezerken duygulu anlar yaşadı.