Marmara'da lodos hayatı olumsuz etkiliyor

Marmara'da etkili olan lodos hayatı olumsuz etkiliyor. İDO ve BUDO'nun kimi seferleri iptal olurken, İstanbul boğazı transit geçişlere kapatıldı. THY de bazı seferlerini iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Marmara'da etkili olan lodosun etkisiyle rüzgarın hızı yer yer 90km/saat hızına ulaşıyor. İstanbul'da dev dalgalar oluşturan lodos, Bursa'da bazı çatıları ve tabelaları uçururken, deniz ulaşımında da iptallere neden oldu. THY'nin de bazı seferleri iptal edildi. Öte yandan İstanbul Boğazı da transit geçişlere kapatıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dün yaptığı açıklamada ise, "Güney yönlerden rüzgarların bu gece saatlerinde kuzey iç ve batı kesimlerde kuvvetli (30-50 km/saat), Marmara'nın batısında yer yer fırtına, Perşembe Marmara, Ege, Karadeniz İç Anadolu ile Akdeniz bölgesinde kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat yer yer 90 km/saat) esmesi bekleniyor. Cuma günü de rüzgarın doğu bölgelerde güneyli yönlerden kuvvetli yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Kuvvetli rüzgarların oluşturabileceği başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler olmak üzere, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denilmişti.

Dev dalgalar oluşturdu

İstanbul'da etkili olan lodos denizde dev dalgalar oluşturdu. Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy sahillerinde zaman zaman boyu 3-4 metreyi bulan dalgalar oluştu. Dalgalardan sahilde bulunan çay bahçeleri etkilendi. Sandalyeleri deviren dalgalar bazı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Lodosun öğlen saatleri itibariyla etkisini artırdığı gözlemleniyor.

Deniz ulaşımını olumsuz etkiledi

Marmara Denizi'nde, dün başlayan ve etkisini sürdüren lodos nedeniyle İstanbul Deniz Otobüsleri ve Bursa Deniz Otobüslerinin bazı seferleri iptal edildi.

İDO'nun internet sitesindeki duyuruya göre,

Hava muhalefeti nedeniyle tüm iç hat deniz otobüsü seferlerimiz iptal edilmiştir. 

Olumsuz hava koşulları nedeniyle aşağıdaki Araba Vapuru seferleri geçici bir süre iptal edilmiştir.

  • Sirkeci Harem Hattı

Hızlı Feribot ve Dış Hat Deniz Otobüsleri İptal Seferler

  • 07-01-2016 13:45 Yenikapi - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 13:45 Yalova - Yenikapi Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 14:00 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 14:00 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 14:10 Kadikoy-Yenikapi-Bursa Deniz Otobüsü
  • 07-01-2016 14:30 Yalova / Kartal Deniz Otobüsü
  • 07-01-2016 14:30 Bursa-Yenikapi-Kadiköy Deniz Otobüsü
  • 07-01-2016 15:00 Kadiköy-Yenikapi-Armutlu Tk-Armutlu-Bursa Deniz Otobüsü
  • 07-01-2016 15:15 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 15:15 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 15:45 Yalova - Yenikapi Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 15:45 Yenikapi - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
  • 07-01-2016 18:30 Bostanci - Yenikapi - Bandirma Deniz Otobüsü
  • 07-01-2016 18:40 Kadikoy-Yenikapi-Bursa Deniz Otobüsü

Boğaz, transit geçişlere kapatıldı

İstanbul Boğazı, şiddetli lodos nedeniyle transit geçişlere kapatıldı.

Uluslararası piyasalara sevk edilen petrolün takip edilebilmesi açısından petrol piyasası oyuncuları tarafından yakından izlenen boğazlar tanker trafiğinin Çanakkale tarafında ise herhangi bir sorun görünmüyor.

Denizcilik Acentası Gulf Agency Company(GAC)'den alınan bilgiye göre, Çanakkale Boğazı'nda kuzey yönüne geçiş için bekleyen 8 tanker bulunurken, güney yönüne tanker beklemiyor.

bursa-yikim.jpg

Bursa'da çok sayıda tabela ve trafik lambası devrildi

Bursa'da hızı saatte 75 kilometreye ulaşan lodos, yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına deniz ulaşımının aksamasına neden olurken, çok sayıda tabela ve trafik lambası direği devrildi. Karbonmokoksit gazından zehirlenen çok sayıda kişi de hastaneye kaldırıldı.

Şarköy'e demirlediler

Marmara Denizi'nde, dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini sürdüren lodos nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı bazı şilepler yollarına devam edemedi. 

Hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan lodostan olumsuz etkilenen 27 şilep ve tanker Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirledi. 

Gemi personeli de zaman zaman 5 metreye ulaşan dalgalar yüzünden karaya çıkamadı. Gemilerin, hava koşullarının düzelmesinin ardından rotalarına göre hareket edeceği belirtildi.  

Çanakkale'de de seferleri etkiledi

Çanakkale gece yarısı başlayan lodos, ada seferlerini olumsuz etkilerken, sabah aniden başlayan sağanak yağmur ise kentte yaşayanlara zor anlar yaşattı. 

canakkale-002.jpg

İGDAŞ'tan uyarı

İGDAŞ, İstanbul genelinde etkili olacak lodosa nedeniyle bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının dikkatli olmaları gerektiği bildirdi.

Lodosun bugün etkisini artırarak fırtınaya dönmesinin beklendiği aktarılan açıklamada, rüzgarın etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının dikkatli olmaları gerektiği kaydedildi.  

'Menfezler kapatılmamalı'

Bacaların sızdırmazlığı ve çekişinin kontrol ettirilmesi istenen açıklamada, "Ayrıca doğalgaz kullanıcılarının kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir" denildi.