Marmaray, Trakya'yı merkez yapacak

Sözeri, "Tekirdağ Akport Limanı'ndan Fransa ile İtalya'ya Ro Ro seferleri devam ediyor. Yakın zamanda Yunanistan ile de Ro-Ro seferleri başlayacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Akport Tekirdağ Liman İşletme A.Ş. Genel Müdürü Serdar Sözeri, "Marmaray ile Trakya Bölgesi önemli bir tren taşımacılığı merkezi haline gelecek" dedi.

Sözeri, Tekirdağ Akport Limanı'ndan Fransa ile İtalya'ya Ro Ro seferlerinin devam ettiğini belirterek, yakın bir zamanda Yunanistan ile de Ro-Ro seferlerinin başlayacağını söyledi.

Sözeri, "Ro-Ro seferlerini ilk kez Fransa ile başlattık. Arkasından İtalya ile devam ettik. Şimdi de Yunanistan ile  seferlere başlayacağız. Yunanistan'a gideceğimiz liman henüz kesinleşmedi ama Pire limanını kullanmayı düşünüyoruz. Bu olanlar da gösteriyor ki Türkiye uluslararası taşımacılıkta da önemli bir yere sahip" dedi.

Yabancı ülkelerin, uluslararası anlaşmalarla karayolu trafiğine kota koyduklarını ifade eden Sözeri, bu kotayı aşmanın tek yolunun ulaşımı denizyolu ve demiryoluna kaydırmak olduğunu bildirdi.

Sözeri, şöyle devam etti:

"Bugün uluslararası anlaşmalarla sınırlandırılmış bir kota sistemi var. Ülkelerin taşıyabilecekleri yüklerle ilgili araç sayıları anlaşmalarla sınırlandırılmış durumda. Bunların aşılabilmesinin tek yolu, araçların deniz veya demir yoluna kaydırılmasıdır. Bunlar çevre kirliliği, şehirlerde oluşabilecek trafik yoğunluğu ve ülkelerin kendi ticaretlerini kendi vatandaşlarına yönlendirmek istemesi yüzünden sınırlandırılıyor."

Denizyolu taşımacılığının, karayolu, demiryolu ve havayoluna göre daha ucuz olduğuna dikkat çeken Sözeri, ancak Türkiye'de denizyolunun yatırım alanı olarak görülmediğini ifade etti.

Sözeri, şunları kaydetti:

"Türkiye'de, limanlar genelde demiryollarına entegre veya Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin genel amaçlı taşımalarına bağlı yapıldığı için bugüne kadar yük taşımacılığı çok efektif kullanılamamış. Tekirdağ ili sınırlarından geçip Mersin-Adana-Irak hattına giden çok yoğun yük olduğunu biliyoruz. Tekirdağ'dan gelip denize çıkacak olan bu yük, Mersin Limanı'ndan karayoluyla rahatlıkla bölgelere dağıtılabilir. Bununla birlikte maliyette de avantaj sağlanabilir. Denizyolunda siz bir yükü haftanın bir günü götüreceğim derseniz kimse gelmez. Denizyolu taşımacılığında sefer sayılarını arttırmalı, denizyolu taşımacılığını tercih eden şirketlere güven vermeliyiz. Denizyolu, değerlendirilmesi ve yatırım yapılması gereken yoldur."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir