Marmaris Müzesi yenilenecek

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık kalenin içinde bulunan müzenin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı 300 bin lira ödenek ayırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MUĞLA - Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık Marmaris Kalesi'nin restorasyonu ve içinde bulunan müzenin yenilenmesi için çalışmalar başladı.
Yılda yaklaşık 60 bin kişinin ziyaret ettiği Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi'nde yapılacak çalışma için Kültür ve Turizm Bakanlığı 300 bin lira ödenek ayırdı.
Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, müzenin kazılardan gelen, müsadere yoluyla ve satın alınan eserlerle zengin bir arkeolojik koleksiyona sahip olduğunu söyledi.
Mevcut teşhir düzeninin çağdaşlık, bilimsellik ve ziyaretçilerini aydınlatıcı özelliklerden uzak olduğuna işaret eden Öztekin, "Müdürlüğümüz tarafından müze genelinde proje geliştirilerek yeni bir teşhir düzenlemesi yapılması gerektiğine karar verildi. Geçen yıl başlayan proje çalışmaları tamamlandıktan sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce onaylandı. Proje 2012 yatırım programına alındı" dedi.
Projenin, tarihi bir mekan olan kalenin özellikleri göz önüne alınarak hazırlandığını ifade eden Öztekin, restorasyonun yanı sıra teşhir ve tanzim çalışmasıyla deprem riskine karşı eserlerin korunması için yeni depolar da yapılacağını kaydetti.
Marmaris Müzesi'nin çalışmalar nedeniyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün aldığı kararla 18 Ekim 2012 ile 30 Nisan 2013 tarihleri arasında ziyarete kapatıldığını bildiren Öztekin, "Amacımız müzemizdeki eserleri daha uygun koşullarda sergileyerek ziyaretçilerimizi çağdaş müzecilik anlayışına yakışır bir teşhirle karşılamak" diye konuştu.
Öztekin, yaklaşık 12 bin eserin bulunduğu müzeye yenilenmesinin ardından Marmaris Arkeoloji Müzesi adını vermeyi planladıklarını kaydetti.
Bu arada, müze projesinin hazırlanması için harcanan 40 bin lirayı Marmaris Liman İşletmeciliği AŞ'nin karşıladığı öğrenildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir