Masaj körlerin en iyi yapabileceği iş

Uluslararası Lions Dünya Başkanı Wayne A. Madden Altı Nokta Körler Vakfı'nda "Perihan Esen Minkari Dijital Kütüphaneesi Ses Kayıt Odası" ve "Zeki Akkök Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü"nü açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Emine Çağlayan
 
İSTANBUL - Masajı körlerin en iyi yapabileceği iş olarak nitelendiren Altı Nokta Körler Vakfı Başkanı Oya Sebük, "Yenilediğimiz Zeki Akkök Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü ile görme engellileri masaj konusunda yetiştirmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Körlerin eğitilmesi, rehabilite edilmesi, iş hayatına kazandırılması için 1972'den beri hizmet veren Altı Nokta Körler Vakfı şimdiye kadar 3 bine yakın görme engelliyi hayata kazandırdı. Toplam 35 öğrenciyi ağırlayan Vakıf'ta dün yeni bir heyecan vardı. 10 Ekim Lions Dünya Göz Sağlığı Gününde Uluslararası Lions Kulüpleri Vakfı ve Lions Kulüpleri'nin katkılarıyla "Perihan Esen Minkari Dijital Kütüphanesi Ses Kayıt Odası" ve "Zeki Akkök Masaj Eğitim ve Uygulama Bölümü"nün açılışı gerçekleştirildi. 
 
madden_y.20121011171131.jpg
 
95 projeye 5.6 milyon dolarlık hibe
Lions Dünya Göz Sağlığı Günü dolayısıyla İstanbul'da bulunan Uluslararası Lions Dünya Başkanı Wayne A. Madden açılışı yaptı. Madden, "95 senelik geçmişe sahip, 1.5 milyon üyesi bulunan 200'den fazla ülkede yayılmış en büyük hizmet kuruluşuyuz. İhtiyaçlar için hizmet ediyoruz. Bugün burada bulunma amacımız dünya göz günü. Göz sağlığını çok önemsiyoruz. Dünya göz gününün bu yılki odak noktası diyabetik retinopati. Türkiye'de çok yaygın bulunan bir hastalık olduğu için Türkiye'yi seçtik" dedi.
Lionslar olarak 50 senede Türkiye'ye 95 proje kapsamında 5.6 milyon dolarlık hibe verildiğini belirten Madden, yardımların ve projelerin devam edeceğini söyledi. Ayrıca Madden dünya göz günü dolayısıyla bugün Bayrampaşa göz hastanesinde de ücretsiz göz taraması hizmetinin verileceğini de sözlerine ekledi.
 
Mezun olanların yüzde  90'ı iş bulabiliyor
oya_sebuk_y.jpgGörme engellilerin sosyal hayata kazandırılmasında rol alanlardan Vakıf Başkanı Oya Sebük ise masaj eğitim ve uygulama salonuna verdikleri önemi  "Masaj körlerin en iyi yapabileceği iş" diyerek anlattı. 
Vakıfta 1998'den beri masaj eğitimi verildiğini söyleyen Sebük, "140'a yakın öğrenciyi  mezun ettik. 1 yıl süreli eğitim veriyoruz. 7-10 öğrencimiz oluyor. 2 eğitmen var. Hem eğitim hem de uygulama bölümü var. uygulama bölümüyle dışarıya da hizmet veriyoruz, vakfa gelir sağlamak amacıyla. Mezun olanların yüzde  90'ı iş bulabiliyor. Daha çok hastanelerde çalışıyorlar" dedi. Masaj salonunu yenileyerek kaliteyi artırdıklarını belirten Sebük, "Masaj salonu yaklaşık 50 bin dolara mal oldu. Bunun 25 bin dolarını LSF bağışladı. Kalan kısmını çeşitli lions kulüplerinden aldık. Biz görme bozukluğu olan kişileri hayata kazandırmak için çaba sarfediyoruz amacımız onları eğiterek meslek sahibi yapmak" dedi.
 
Sesli kitap için gönüllülerini bekliyoruz
Ses kayıt odasına da değinen Sebük, şu an kütüphanelerinde 4 bin sesli kitap cd'lerinin olduğunu belirterek hedeflerinin ise 6 bin kitap cd'sine ulaşmak olduğunu vurguladı. Ses kayıt odasının 10 bin dolar bağışla hayata geçirildiğini söyleyen Sebük, "Ancak bizim şimdi sesli kitap için daha çok gönüllüye ihtiyacımız var" diyerek, gönüllü kitap okuyucularını Vakıf'a beklediklerini belirtti.
 
[PAGE]
 
1.20121011174002.jpg
 
Makröme atölyesinde eğitmenler kursiyerlerin el beyin koordinasyonunun sağlanması için çalışmalar yaptırıyorlar. El becerilerini artırmak amacıyla, masajı önce kili yoğurarak öğreniyorlar.
 
 
2.20121011174033.jpg

Ses kayıt odasında kitaplar okunarak cd'ye kaydediliyor. 10 sesli kitap gönüllüsü Vakıf'a yardımcı oluyor. Sesli kitaplar istenen illerden görme engellilere gönderiliyor.

 

[PAGE]

 

3.20121011174443.jpg

Vakıf 1998'den itibaren masaj eğitimi veriyor, şu ana kadar 140 mezun verdi. Bir dönemde 7-10 kişi aralığında kursiyere eğitim veriliyor. Mezunlarının yüzde 90'ı istihdam ediliyor. Daha çok hastanelerde görev alan mezunlar Vakıf'ta da eğitmen olabiliyor.