MB'den üçüncü hamle geldi

TL yükümlülüklerde zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Merkez Bankası'nın dövizdeki tansiyonu düşürmek adına aldığı önlemlere bir yenisi daha eklendi. Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi. Merkez Bankası bu yeni adımla döviz rezervlerinin 3,6 milyar ABD doları artacağını bildirdi.

TCMB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"12 Eylül 2011 tarihinde Bankamızca alınan kararlar doğrultusunda bankacılık sistemimizin Türk lirası likidite ihtiyacını daha kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılayabilmesi ve aynı zamanda Bankamızın döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltilmiştir.

Mevcut verilere göre, söz konusu imkânın tamamının kullanılması halinde döviz rezervlerimiz 3,6 milyar ABD doları artacaktır.

Söz konusu değişiklik 30 Eylül 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tanınan bu ilave imkan çerçevesinde hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır."

>> MB dövize müdahale etti

>> MB: Yüksek miktarlı satış sürecek

Bu konularda ilginizi çekebilir