MB'nin hamleleri doğru ve başarılı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, "Merkez Bankası müdahalelerin faydalarının, maliyetlerinin ve sınırlamalarının bilincindedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Merkez Bankası'nın piyasaların döviz kurunu belirlemesine izin verdiğini ve piyasada temiz bir dalgalanma olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın bunu doğru bir şekilde, mükemmel gerekçelerle ve başarılı bir şekilde yaptığını düşünüyoruz" dedi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Zachau, Merkez Bankası'nın para ve faiz politikaların hakkında, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz 10 yılda sağlıklı bir performans sergilediğini ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesini sağlayarak geçmişteki kronik enflasyon sorununa son verdiği değerlendirmesini yaptı.

Zachau, Merkez Bankası'nın son dönem uyguladığı politikalar konusunda şunları söyledi:

"TL'nin son zamanlarda önemli derecede değer kaybetmesi ve döviz kurunun ithalat üzerindeki geçiş etkileri, çekirdek enflasyon rakamlarındaki yükselişe katkıda bulundu; dolayısıyla bu biraz endişe yaratıyor. Türkiye'nin döviz politikası ile ilgili daha büyük resme baktığımızda, Merkez Bankası'nın piyasaların döviz kurunu belirlemesine izin verdiğini görüyoruz, ki bu temiz bir dalgalanmadır.

Merkez Bankası'nın bunu doğru bir şekilde, mükemmel gerekçelerle ve başarılı bir şekilde yaptığını düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın son zamanlarda döviz piyasalarına yaptığı önemli doğrudan müdahaleler ile ilgili olarak; buradaki kilit soru bu müdahalelerin rezerv varlıklarının etkili bir kullanımını oluşturup oluşturmadığı ve ne ölçüde oluşturduğudur. Merkez Bankası'nın bu müdahalelerin faydalarının, maliyetlerinin ve sınırlamalarının bilincinde olduğuna eminim."

Cari açığın azaltılması için FDF önerdi

Cari açığın azaltılmasında bir finansman modeli olarak faiz dışı fazla (FDF) önerisini de getiren Zachau, "Kanımızca, genel kamu açığını ortadan kaldıran önemli ölçüdeki FDF'nin faydalarından yararlanma bile düşünülebilir" dedi ve şöyle devam etti:

"İkinci olarak, Türkiye yurt içi tasarrufları, ihracatın rekabet gücünü, yenilenebilir enerjiyi ve enerji verimliliğini arttırmak üzerinde odaklanabilir. Bunların hepsi cari açığın yapısal nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir."

Zachau, Türkiye'nin döviz bazında kredi notunun yükseltilmesi olasılığı ile ilgili olarak ise "Kanımca tutarlı şekilde tutucu ve ihtiyatlı mali politikalar ve cari açığın kontrol altına alınması böyle bir yükseltme için çok önemli olacaktır" diye konuştu.

Türkiye'ye önemli miktarda finansman sağlanacak

Öte yandan Zachau, Dünya Bankası'nın, yeni Ülke Ortaklık Stratejisi (CPS) çerçevesinde, Türkiye'ye yine önemli miktarda finansman sağlanacağını söyledi.

Zachau, "Türkiye hükümeti ve Dünya Bankası Grubu şu anda 2012-2015 dönemini kapsayacak yeni CPS'yi görüşüyorlar. Yeni stratejiyi ve planlanan programı hazırlamak için birlikte çalışıyoruz. Bunu 2012 başında Dünya Bankası Kurulu'na sunmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki döneme baktığımızda, eski ve yeni CPS arasında büyük bir devamlılık görüyoruz. Yeni CPS ile yine önemli miktarda finansman sağlanacak ve enerji, iklim değişikliği, çevre, sürdürülebilir kentsel gelişim, eğitim ve sağlık, yatırım ortamı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, sermaye piyasalarının geliştirilmesi ve istihdam yaratma gibi kilit alanlar üzerinde odaklanılacak" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir